Първото изцяло електрическо Porsche ще се казва Taycan

Досега марката предлагаше само хибридни авотомобили

Първото изцяло електрическо Porsche ще се казва Taycan
Първият електрически автомобил на Porsche от серията Mission E ще носи името Taycan и ще влезе в продажба в края на следващата година, предава CNN. 

Името на бъдещия автомобил идва от турски език и може да се преведе като бърз, буен или пъргав млад кон. Наименованието е препратка към емблемата на марката, в центъра на която е изобразено именно благородното животно. 

Електромобилът с четири врати и спортна визия първо бе показан на автомобилното изложение във Франкфурт през 2015 г. като концептуален модел. По-късно се установи, че колата ще влезе в серийно производство. 

Taycan ще бъде първият напълно електрически автомобил на Porsche. Компанията, която е част от Volkswagen Group, понастоящем предлага няколко хибридни модела. Тя има и продадени над 900 автомобила Porsche 918 Spyder, който е малък хибриден суперавтомобил.

Електромобилът ще може за 3.5 секунди да вдигне скорост от 97 км/ч от стопирано положение. Той ще бъде оборудван в два електрически мотора, които ще произвеждат над 600 конски сили мощност. 

За сравнение най-висококачествените автомобили и SUV версии на Tesla постигат такова ускорение за по-малко от 3 секунди. 

Taycan ще може да изминава с едно зареждане разстояние от около 480 км. При бързо зареждане за 15 минути пробегът ще е около 380 км, обещават от Porsche. 

В САЩ Porsche работи съвместно със свои партньори по позиционирането на 500 бързо зареждащи електрически станции на магистралите в страната. Подобна инициатива има и в Европа заедно с BMW и Ford.  

Що се отнася до Taycan, очаква се той да бъде пуснат на пазара в края на 2019 г. Цената му ще стартира около 80-90 000 долара. 
Коментари: 0