Паси: България може да играе голяма роля в преговорите с Пхенян

Излизането на Русия от ракетния договор със САЩ може да промени оръжейния баланс в Европа

Паси: България може да играе голяма роля в преговорите с Пхенян
Европейският съюз (ЕС) е големият отсъстващ от преговорите за ядреното разоръжаване на Северна Корея. България, от своя страна, може да изиграе голяма роля в тях. Това каза президентът на Атлантическия клуб в България Соломон Паси в ефира на bTV тази сутрин. Според него нашата страна няма как да се включи в преговорите на ЕС с Южна Африка или Канада, но има възможност да бъде активна в тези със Северна Корея, Виетнам или Монголия – места, където по думите му падат „Берлински стени”.

Той даде пример с приноса на България за Западните Балкани и развоя на сагата около Македония. „Големият принос на България след европредседателството се казва Западни Балкани”, смята Соломон Паси. 

Относно преговорите на САЩ с Пхенян, той е на мнение, че те са нетипични и затова не е изненада, че не дават резултат. Посочвайки за пример тези с Куба, които започнаха с едно ръкостискане на Барак Обама и брата на Фидел Кастро, Паси припомня как след това е имало месеци на дипломатическа подготовка преди организирането на среща на върха. За разлика от тогава, сега на американските дипломати е забранено да водят преговори със севернокорейските или да се здрависват с тях. Тези преговори са „импровизация”, смята Соломон Паси.

Относно посещението на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг в София, той каза, че основна тема ще е несигурността в Черно море, където Русия притежава 80-90% от въоръженията.  

„Излизането на Русия от ракетния договор със САЩ може да промени оръжейния баланс в Европа”, смята Паси, според когото това може да се окаже много притеснително. Той напомни, че на континента има атомни оръжия. „Не знам как те ще са разместени, но ние, на Балканите, имаме нужда от ядени оръжия, които да гарантират мира така, както го правеха по време на Студената война”, коментира още Соломон Паси.
Коментари: 0