Пътешествие до „най-малкото кралство” в света

Историята на Таволара - островът с десетина жители и много диви кози

Пътешествие до „най-малкото кралство” в света

Изглед към Таволара от Сардиния

Снимка: Wikipedia

2291 ~ 4 мин. четене

Едва ли често срещате цар. Но ако пътувате до източното крайбрежие на Сардиния, до остров Таволара, със сигурност ще бъдете удостоени с присъствието на крал.

Той е весел 85-годишен мъж по шорти и сандали, който ви поздравява в ресторанта му "Тонино" – по неговото умалително име.

Антонио Бартолеони е цялото му име и той е шестият владетел на най-малкото обитавано кралство в света.

Таволара е с територия само 4 на 1 мили, и е с десетина души население, но.. дом на много кози.

Всъщност, островът първо става известен със своите кози с жълти зъби.

Дивите стада, които са зацапали зъбите си, хранейки се с редки лишеи на острова, играят важна роля за превръщането на тази скала в кралство.

Таволара от юг

Това е история, предавана през шест поколения, така че има различни версии за това как и кога се развиват събитията, разказва Си Ен Ен.

Историята

Историята започва през 1806 г. с пра-пра-пра-дядото на Тонино, Джузепе Бартолеони, моряк от Генуа, който претендира за Санта Мария, която е част от архипелага Мадалена, и Таволара - на 18 километра от Олбия.

"Той бил самопровъзгласилият се лидер на двата острова, защото те били необитаеми", разказва Тонино.

Джузепе разделя времето си между двата острова и е добър приятел с един от най-известните жители на Маддалена, италианския военен герой Джузепе Гарибалди, който е живял последните 20 години от живота си на близкия остров Капреа.

Военният герой Гарибалди е бил кръстник на сина на Джузепе - Паоло - човекът, който по-късно ще осигури официален статут на Таволара като кралство.

Таволара от запад

В продължение на много години Джузепе живял прост живот като земеделски стопанин до 1836 г., когато кралят на Пиемонт и Сардиния Карло Алберто се появил на лов за дивите кози.

Джузепе бил домакин на краля за една седмица, докато той ловувал дивите кози.

"Преди да си тръгне, кралят подарил на Джузепе часовник с кралския кръст", споделя Тонино. - Карло беше крал на Пиемонт и Сардиния, но Джузепе беше крал на Таволара.

Няколко години по-късно крал Карло изпратил генерал Ла Мармора обратно в Таволара, за да отнесе няколко живи кози. По това време Джузепе живеел на Санта Мария, но синът му Паоло наследил Таволара.

Паоло и генералът събрали няколко мъже и успели да хванат три кози. Паоло отказва компенсация за животните, но в крайна сметка този малък подарък спомогнал за запазването на статута на Таволара като кралство.

Плаж на острова

Италианската държава по-късно отказа да признае искането на семейство Бартолеони, но Паоло не иска да се откаже от своя трон и започва тригодишна правна битка, която в крайна сметка се проваля.

Отчаян, той отива до Торино, за да види крал Карло.

В мемоарите си генерал Ла Мармора описва обичта, която крал Карло изпитвал към семейство Бартолеони и козите на Таволара. Така че можем да повярваме в тази част от семейната легенда, в която на краля се приписват думите: „Чуй, Паоло, ще се наредят нещата, не се притеснявай, ще оправим това”.

И наистина, крал Карло останал верен на думата си. Двадесет дни след посещението на Паоло той е призован в нотариата в Темпио и там му било предаден документ с печата на краля, който гласял, че "няма друг собственик на остров Таволара, освен Паоло Бартолеони".

Разбира се, 33-мата тогава жители на острова отпразнували това с големи тържества и скоро се разпространила новината, че Таволара официално е обявена за "кралство" (държава, управлявана от крал или кралица).

Новината достигнала дори до британската кралица Виктория, която имала колекция от снимки на всички кралства в света. Нейно величество изпратила кораб с фотограф до Таволара, за да заснеме образа на новите кралски особи и Тонино разказва, че снимката е висяла в Бъкингамския дворец с надписа "Кралското семейство на Таволара в залива Теранова Паузания, най-малкото кралство в света. "

Кралицата изпратила копие от снимката на крал Паоло и до ден днешен тя виси гордо в рамка в ресторанта на Тонино.

Официални лица обаче казват пред CNN, че не са успели да намерят такава снимка в инвентара на кралската колекция.

Самата снимка е само едно напомняне за историята на семейство Бартолеони. Друго подобно е гробището, където надгробният паметник на Паоло, покрит с каменна корона, гледа към високия връх на кралството му.

Днес

И въпреки че Тонино е смятан за монарх на шепата постоянни жители на острова – тъй като семейство Бартолеони притежава повечето имоти и фериботната услуга - те вече не владеят над цяла Таволара поради позиционирането на база на НАТО през 1962 г., която е ограничила източната половина само за военни.

Останалата част е защитена като морски резерват, но западният полуостров с дългия си бял плаж, пясъчни дюни, ресторанти и красиви сини води е предпочитано място за дневни екскурзии и яхти.

Законите за опазване на околната среда полагат дълъг път към опазването на грандиозната екосистема на Таволара, но Тонино и неговите потомци чрез изкуството на разказването на истории ще продължат да пазят наследството на острова като най-малкото кралство в света. Що се отнася до тях, това е техният престол.

Подкрепи Economic.bg