„Пътувай и чети“ в ретротрамвай-библиотека в София

Мобилната библиотека ще се движи на 24, 25 и 26 май, както и на 1 и 2 юни

„Пътувай и чети“ в ретротрамвай-библиотека в София
1028 ~ 2 мин. четене
Ако все още не сте измислили как да отбележите Деня на славянската писменост, ето едно любопитно предложение. Центърът за градска мобилност в София стартира кампанията „Пътувай и чети“, в рамките на която в столицата ще се движи ретротрамвай-библиотека. 

Той е част от инициативата „Пътувай и чети“ на Столична библиотека, Центъра за градска мобилност и дирекция "Транспорт" към Столична община и ще се движи на всеки кръгъл час от пл. "Възраждане" до пл. "Журналист". 

Трямваят ще пътува по трасето между 11.00 и 15.00 ч. на 24, 25 и 26 май, както и на 1 и 2 юни, съобщиха от Столична община. 

Целта на кампанията е да насърчи четенето по време на пътуване в иначе скучния градски транспорт. Според организаторите хората могат да направят престоя си в превозните средства много по-интересен именно като се потопят в историята на някоя увлекателна книга. 

Кампанията „Пътувай и чети“ няма да е еднократна. От столична община уверяват, че ще я активизират при всеки удобен повод, свързан с дати и събития, имащи отношение към образованието, културата и историята. 

На централни места в София ще бъдат обособени и открити пространства, на които хората да разменят книги помежду си. Те ще бъдат разположени в близост до спирки на градския транспорт: на пред Софийския университет на изхода на метрото от страната на парка; на спирката на трамваите на пл. "Славейков" пред Столичната библиотека; на спирката на пл. "Гарибалди" от страната на "Подкрепа". Пунктовете ще бъдат отворени от 11.00 до 17.00 ч. 

На 24 май и 1 юни пък на спирката пред Столична библиотека заинтересованите ще могат да се срещнат с писателите Теодора Димова, Марин Бодаков, Бойко Ламбовски, Петър Чухов, Илиян Любомиров, Анжела Димчева и др. 

В дните, през които ще се движи ретротрамваят, в него и на пространствата за споделяне на книги ще се раздават и безплатни едногодишни читателски карти за Столична библиотека. 
Коментари: 0