Пътуване в миналото с царските вагони на „Корона експрес”

Царските вагони на композицията днес са един запазен спомен и оживяват по релсите на БДЖ

Пътуване в миналото с царските вагони на „Корона експрес”

Снимка: Economic.bg

2735 ~ 1 мин. четене
Автор: Александра Сотирова Автор: Вероника Тонева

Да се изцапаш с въглища, да си направиш снимка пред горящата горивна камера и да се почувстваш като Цар Борис III по време на официалните му пътувания. Това са само част от атракциите, до които може да се докоснете по време на пътуване с ретровлака с парен локомотив „Корона експрес”.

Царските вагоните на композицията днес са един запазен спомен от миналото и оживяват по релсите на БДЖ по празници, а могат да бъдат наемани и за корпоративни събития.

Вагоните от „Корона експрес” са били предназначени за официалните пътувания на цар Борис III и неговото семейство. Това са вагон-салони и специализирани вагони с разнообразно функционално предназначение.

Трите вагон-салони от композицията с номера 050, 051 и 052 са съответно за цар Борис III, царица Йоанна и принц Кирил. Произведени са през 1938-1939 г. в Германия. Във всеки един от тях има апартамент, спални кабини и баня. С луксозното си обзавеждане и съвършени за времето си динамично-ходови качества, те осигуряват висок комфорт при пътуването.

Композицията е запазена напълно в автентичен вид, а ремонти се извършват единствено по техническата част. „Корона експрес” е бил правителствен състав до 1975 г., а днес радва малки и големи, връщайки ги в царското минало на релси.

Подкрепи Economic.bg