Паундът поскъпна спрямо долара

Петролът се понижи до 57.40 долара за барел

Паундът поскъпна спрямо долара

Снимка: Pixabay

Перспективите за ръста на щатската икономика се запазиха през изминалия ден, което повиши индустриалния индекс Dow Jones с 103 пункта до исторически максимум на ниво 23940.68 пункта. S&P 500 стигна до рекордни стойности през деня, но в края на търговската сесия затвориха под нивото на отваряне, като изгуби 0.04%. Основната причина беше лошото представяне на технологичния сектор, което до някъде се покри от ръста в сектора на финансите. 

Поевтиняването на Facebook, Netflix и Alphabet изпрати индекса Nasdaq на червена територия с понижение от 1.27 на сто до 6824.39 пункта. В сряда преобладаваше смесена търговия на европейските пазари. От водещите индекси на стария континент единствено FTSE приключи сесията на червено и изгуби почти 1% от стойността си. Това се случи, след като стана ясно, че скоро Европейският съюз и Великобритания ще стигнат до консенсус относно Brexit. 

Британският паунд поскъпна спрямо щатския долар. Немският DAX прибави две стотни от процента, като достигна 13061.87 пункта. Публикуваните икономически данни през изминалия ден подкрепиха  очакванията за растеж на щатската икономика, което даде преднина на долара спрямо основните си конкуренти. Това се отрази на цената на златото, което поевтиня с 0.79%, като трой унция от ценния метал се търгуваше за $1283.66. Търговията с петрол беше сравнително волатилна, като в края на деня цената се понижи до 57.40 долара за барел.


Juniper Networks – Седмична 

Поскъпването на технологичната компания е фундаментално обосновано, след като стана ясно, че Nokia води преговори за придобиване и. Повишението на цената доведе до пробив на важна тренд линия, която показва, че купувачите вземат превес в търговията. Подходящо ниво за вход в пробив на 30.80 с цел достигане на цена от 43 долара за акция. 

USD/CHF – Дневна

При валутната двойка USD/CHF имаме силно изразен низходящ тренд, като в момента цената е във фаза на корекция. Очакваме краткосрочното възходящо движение да се запази до тест на тренд линията или нивата на съпротива около 0.9880, откъдето ще следим за отслабване на покупките и сигнали за обръщане на тренда. Първата заложена цел е тест на локалния минимум около 0.9780.

XAG/USD – Дневна

Оформилата се на дневна графика дивергенция оказа натиск върху цената, при което видяхме понижение под локалната тренд линия, която поддържаше цената от поевтиняване. Пробива под 16.60 ни кара да смятаме, че се формира ново низходящо движение и очакваме спада да достигне до стойности под $16. Низходящото движение е валидно до задържане на цената под $17. В противен случай при търговия над 17.20 може да видим силно поскъпване на среброто.

DAX – 4 часова 

Немският индекс среща подкрепата на 50 периодната средна и е важно да видим как ще реагира пазара около това ниво. При отскачане от това ниво и покачване над 13100 трябва да последва формиране на възходящо движение и пробив над горната граница на канала, докато по натиск от пазара и понижение под 12870 ще имаме сигнал за обръщане на възходящия тренд в средносрочен план.

Коментари: 0