Паундът достигна тригодишен връх

Валутата поскъпна с 2.5% спрямо долара за по-малко от две седмици

Паундът достигна тригодишен връх

Снимка: Красимир Свраков

25494 ~ 1 мин. четене

Паундът достигна най-високото си ниво спрямо долара от близо три години, на фона на нарастващия оптимизъм за край на блокадите във Великобритания, предава Reuters. Това е така, защото вече повече от 15 милиона души са имунизирани с първа доза от ваксината срещу COVID-19, което поражда надежди, че ограниченията скоро могат да бъдат облекчени и икономиката да започне да се възстановява.

Така към 8 ч българско време във вторник паундът е нагоре с 0.3% и 1 британска лира се търгува за 1.3934 долара. В понеделник пък британската валута бе нагоре с половин процент.

Паундът бе подкрепен и от новината, че британският премиер Борис Джонсън ще изложи своя план за излизане от локдауна на Англия следващия понеделник.

Валутата се намира и на почти едногодишен връх спрямо еврото.

Като цяло паундът поскъпна с 2.5% спрямо долара за по-малко от две седмици, тъй като агресивното разпространение на британската програма за ваксинация срещу COVID-19 повиши очакванията, че икономиката му ще може да се възстанови по-бързо от европейските връстници.

Американският долар остана почти непроменен във вторник, като индексът на щатския долар, който го измерва спрямо кошница от шест основни валути, достигна 90.351, недалеч над двуседмичното дъно, достигнато миналата сряда.

Еврото беше стабилно на ниво от 1.2132 долара във вторник сутрин, докато йената, която падна с 2% досега, понесе още загуби и достигна най-ниското си ниво от края на 2018 г. спрямо еврото.

Йената е най-слабо представящата се валута през 2021 г., като нейната отрицателна корелация с доходността на Министерството на финансите на САЩ се оказва най-големият потискащ фактор“, заяви Франческо Пезоле, валутен стратег в холандската банка ING в бележка до клиентите.

Подкрепи Economic.bg