Бил Гейтс предупреди, че производството спъва климатичните цели

Той е продал директните си дялове в петролни и газови компании още през 2019 г.

Бил Гейтс предупреди, че производството спъва климатичните цели

Снимка: Wikipedia/World Economic Forum

Бил Гейтс изглежда оптимистичен по въпроса за способностите на света да се справи с изменението на климата. Докато обаче не стане дума за производство, което определено буди притесненията му.

Понастоящем няма начин да се направи стомана или цимент без да се отделят емисии, водещи до образуването на парников ефект и съответно до повишаване на температурите. И все пак нито правителствата, нито инвеститорите полагат особени усилия да разрешат този проблем, смята Гейтс.

„Това е секторът, който ме притеснява най-много“, каза той във видео интервю за Reuters, дадено по повод новата му книга „Как да избегнем климатично бедствие“.

Софтуерният разработчик, превърнал се във филантроп, е инвестирал около 2 млрд. долара за развитието на чисти технологии. Но тези инвестиции са най-вече в производството и съхранението на електроенергия.

Производството генерира приблизително една трета от глобалните емисии на парникови газове. Това автоматично го превръща в по-замърсяващо от енергийния или транспортния сектор, които получават много повече внимание в политиките и инвестициите. Парадоксът е, че производственият сектор ще продължи да расте, тъй като населението в световен мащаб се увеличава и страните се развиват.

Хората все още се нуждаят от основен подслон, а в развиващите се страни с още по-голяма сигурност. Едва ли ще спрем да строим сгради“, посочи съоснователят на Microsoft.

Веднъж формулирал проблема, Гейтс вече крои планове как да потърси решения. От думите му стана ясно, че на климатичната конференция на ООН в Глазгоу през ноември ще настоява за повече изследвания и иновации. Нуждаем се от „пълна координация и всъщност е много хубаво да има припокриване“, изтъкна още милиардерът. 

Някои производствени предприятия могат да намалят своите емисии, като се включат в електрическа мрежа, работеща с възобновяема енергия. Това обаче няма да реши проблема с всички емисии от производството на стомана и цимент, например. 

В бележка в книгата си Гейтс казва, че след години на отхвърляне на призивите на активистите да се лиши от изкопаеми горива, той е продал директните си дялове в петролни и газови компании през 2019 г. Фондацията на семейство Гейтс направи същото, но не толкова заради тласъка на компаниите към чиста енергия.

По-скоро

не искам да печеля, ако цените на акциите им се повишат, защото не разработваме алтернативи с нулев въглерод“, пише той.

Коментари: 0