Павлова иска по-тежки санкции за летни гуми през зимата

Над 3 200 снегопочистващи машини ще поддържат пътищата в страната

Павлова иска по-тежки санкции за летни гуми през зимата

По-сериозни санкции за шофьорите, които карат с летни гуми през зимата, поиска министърът на регионалното развитие и благоустройството. Според нея трябва да бъдат въведени необжалваеми санкции до 150 лв. за неизрядните шофьори.

„Това е огромен проблем, който срещаме. За това ще са и дебатите, които ще проведем следващата седмица с инж. Лазар Лазаров, разчитайки на решението на парламента, защото ние считаме, че трябва да има по-сериозни санкции за тези, които не спазват изискването, което е в цяла Европа, да се кара със зимни гуми, за леките автомобили, и когато се изискват вериги, те да са налични”, заяви Павлова, цитирана от Darik.

Според нея чужденците масово не спазват правилата за движение през зимата и създават условия за произвешствия.

От Агенция Пътна инфраструктура предлагат дълбочината на грайфера при тежкотоварните превозни средства да бъде увеличена, тъй като при завъртане или обръщане се създава предпоставки за катастрофи или невъзможност да се почисти.

Павлова допълни, че предстои дебат за глобите. По думита ѝ има два варианта: единият е да се изискват зимни гуми в периода ноемвври – март и те да са задължителни за тези месеци. Другата възможност е да се изискват зимни гуми само при зимни условия. Министър Павлова обяви, че подкрепя повече първия вариант.

Припомнямае, че засега проектозаконът, предвиждащ задължението да караме със зимни гуми от 1 ноември до 1 април, е минал само през транспортна комисия. Промените включват при нарушение да има глоба между 50 и 200 лв. и отнемане на книжката за между 1 и 6 месеца. При повторно нарушение санкцията стига до 300 лв., а без свидетелство се остава до 1 година.

Междувременно от Агенция „Пътна инфраструктура” обявиха, че над 3 200 снегопочистващи машини ще поддържат републиканските пътища през зимата. 

Коментари: 0