PayPal официално се отказа от проекта Libra

Американската компания з разплащания не посочи конкретна причина за оттеглянето си

PayPal официално се отказа от проекта Libra

Снимка: БТА

Компанията за дигитални парични трансфери PayPal е първата, която официално се отказва от Фондация „Либра“ – обединението, което стои зад криптовалутата Libra на Facebook. Американската компания съобщи решението си с официално изявление, в което обаче не се посочват причините за него.

Libra и нейният дигитален портфейл Calibra бяха представени от Facebook през юни.

Но криптовалутата получи много критики от страна на регулаторите, а Франция и Германия дори се заканиха да я блокират в Европа, когато бъде пусната официално.

PayPal каза, че „остава в подкрепа на стремежите на Libra“, но е избрал да се съсредоточи върху собствения си основен бизнес, предава BBC.

Фирмата беше един от първоначалните членове на Фондация „Либра“, група от 28 компании и организации с нестопанска цел, помагащи за развитието на Libra. Сред другите членове на Фондацията са компаниите за картови разплащания Visa и MasterCard, приложението за споделено пътуване Uber и хуманитарната благотворителна организация Mercy Corps.

В отговор на оттеглянето на PayPal, Асоциация „Либра“ заяви, че е наясно, че опитите за „преконфигуриране на финансовата система ще бъдат трудни“.

„Ангажираността към тази мисия е по-важна от всичко друго“, се казва в изявление. "По-добре е сега да знаем за тази липса на ангажираност“, добавят от там.

Преди няколко дни WSJ писа, че Mastercard и Visa преразглеждат участието си в проекта.

При представянето на криптовалутата тази година Facebook заяви, че хората ще могат да извършват плащания чрез собствените си приложения, както и чрез чат услугата WhatsApp. Фирмите партньори също биха могли да използват Libra за транзакции.

Facebook заяви, че криптовалутата ѝ ще бъде независимо управлявана и подкрепена от реални активи и че плащането с нея ще бъде толкова лесно, колкото изпращането на текстови съобщения.

Но има опасения как парите и данните на хората ще бъдат защитени, както и относно потенциалната нестабилност на валутата.

Групата от седем напреднали икономики (Г-7) предупреди през юли, че няма да остави Libra да продължи развитието си, докато не бъдат отстранени всички регулаторни проблеми.

Шефовете на централните банки, включително британският гуверньор Марк Карни, също изразиха скептицизъм, а президентът на САЩ Доналд Тръмп написа в Twitter, че „не е фен“ на валутата.
Фондация „Либра“ ще проведе първото заседание на своя управителен орган - Съвет на Libra - на 14 октомври.
Коментари: 0