Пазарът на биткойни остава без регулация

ЕС предвижда само мониторинг на потока на валутните пари

Пазарът на биткойни остава без регулация
484 ~ 1 мин. четене

Пазарът на биткойни няма да бъде регулиран , тъй като е много сложно да се избегнат рискове за пране на пари с правила и законодателни норми, пише „Ройтерс“. Европейският съюз предвижда да контролира оборота на най-популярните виртуални валути, но не и пазара.

"Лесно е да сбъркаш, когато се опитваш да регулираш – може да започнеш да правиш това твърде рано, или обратно, да закъснееш. От гледна точка на Европейската комисия, ние сме повече на страната на мониторинга", коментира един от финансовите специалисти – Оливие Салес, по време на изслушване в Европарламента.

Въпреки, че ЕК разглежда варианти за предотвратяване на дейности от рода на прането на пари, не бърза да регулира финансовите продукти, свързани с виртуалните валути.

На този етап в света има около 600 виртуални валути, но доминира само една от тях – биткойн (Bitcoin), на която се падат около 90% от оборота в сегмента, изчисляван на 7 млрд. долара. За сравнение, ежедневният оборот на световните валутни пазари е 5 трилиона долара, пише technews.bg.

Виртуалните валути се търгуват в интернет и не се подкрепят от централните банки. След краха на борсата Bitcoin Mt. Gox възникна остро въпросът за защита правата на потребителите на този саморегулируем, експериментален пазар.

А след терористичните актове в Париж през ноември миналата година фокусът се измести към това как да се предотврати използването на виртуалните пари за финансиране на престъпниците.

Подкрепи Economic.bg