Пазарът на имоти се приспособява към извънредната ситуация

Оналйн огледите стават все по-полулярни, а селските имоти по-атрактивни

Пазарът на имоти се приспособява към извънредната ситуация

Снимка: Economic.bg/Архив

4556 ~ 3 мин. четене
Габриела Махлелиева Автор: Габриела Махлелиева

С въвеждането на извънредното положение в България на 13 март редица сектори забавиха производствения си процес, а някои дори спряха да функционират. Кризата, която в момента бушува в цял свят, не подмина и пазара на имоти в България. 

Голяма част от нотариусите спряха да сключват сделки, а огледите бяха замразени напълно от съображения за сигурност. Така имотният пазар, като че ли беше поставен на пауза. 

Почти месец след въвеждането на извънредното положение и дни след като стана ясно, че то ще бъде удължено до 13 май, от агенциите за недвижими имоти твърдят, че пазарът започва да се приспособява към ситуацията, в която се намираме и вече, като че ли започва отново да функционира.

„Пазарът на жилища се движи от хората и е напълно естествено първите дни на замръзване да бъдат последвани от постепенно раздвижване. Клиентите разбират, че в следващите седмици, по един или друг начин, ще живеем в извънредни условия, което не би могло да стопира изцяло живота им“, коментира за Economic.bg Гергана Тенекеджиева, изпълнителен директор на агенцията за недвижими имоти „Адрес“. 

По думите ѝ онлайн огледите не са ново явление за пазара, но сега купувачите започват да проявяват по-голям интерес към тази услуга. „Смятам, че този вариант може да остане актуален за първичните огледи и след края на извънредното положение. До финализирани сделки вследствие на такъв тип огледи все още не се стига, но не бива да забравяме, че се намираме едва в началото на адаптацията с новите условия“, уточнява Тенекеджиева.

На подобно мнение са и от „Имотека“. „Пазарът на имоти по цял свят винаги е бил относително консервативен. Ситуацията днес ни дава възможност да ускорим дигитализацията и да концентрираме усилия върху по-бързо въвеждане на технологични решения. От близо седмица нашите купувачи могат да депозират желания от тях имот онлайн, директно през сайта на „Имотека“. Внедряването на бутона за депозит е една от новостите, които направихме, за да предложим онлайн платформа, максимално лесна и достъпна за потребителите”, казва Люба Атанасова, изпълнителен директор на компанията.

Снежана Стойчева, която е мениджър на една от най-големите онлайн платформи за недвижими имоти Imoti.net, казва, че в момента всички агенции, които имат обяви в платформата, която тя управлява залагат основно на видео огледите. „Виртуалните огледи са услуга, благодарение на която клиентите могат да видят всеки един детайл от жилището, което разглеждат. Възможно е да им бъде предоставен и 3D макет за разглеждане на сградата“, казва тя и добавя: „Има и така наречените чатботове. С тяхна помощ може да намерите жилища на сходни цени, които гледате, но в друг квартал например“.

От „Имотека“ дори са въвели и система за дистанционно сключване на предварителен договор. Освен това към всяка оферта на сайта има опция за директна връзка с консултанта по желания имот.

Иновациите на уебстраницата на компанията включват и моментна справка за това дали цената на даден имот е по-висока или по-ниска от средната за района, както и потенциалната печалба от жилището при отдаване под наем. Размерът на кредита, необходим за покупката на желания имот, също се изчислява автоматично онлайн.

„Клиентите ни са свикнали да получават информация за всички тези данни на лични срещи с консултантите. Именно заради това се стремим да продължаваме да сме полезни и да осигуряваме най-важното за тях дистанционно”, казва още Люба Атанасова.

„Това е пазар, който от известно време „очаква” да бъде дигитализиран. Настоящата ситуация забързва този процес и това е позитивна новина. Останалите промени вероятно ще бъдат функция на общата икономическа картина у нас и по света. Но е все още рано да се правят дългосрочни прогнози“, уточнява Гергана Тенекеджиева.

Бягство от големия град

По думите на Снежана Стойчева прогнози за развитието на пазара на имоти в България в ситуацията, в която се намираме, е много трудно да се правят. От друга страна, има тенденция към все по-голям интерес и търсене на къщи на село. Не само за покупка, но и за стопанисване. „Говорим за домове, които се предлагат за живеене срещу стопанисване на къщата. Защото, представете си едно семейство от таксиметров шофьор и сервитьорка. Те в момента нямат никакви доходи и се насочват точно към такъв тип имоти“, разказва Снежана Стойчева. Тя обяснява, че това са имоти, които се предлагат за обитаване не срещу пари, а срещу някаква услуга – поддържане на двора, грижа за животни.

Подкрепи Economic.bg