Пазарът на земя отбелязва най-силното си тримесечие

За първото полугодие сделките с бизнес имоти общо възлизат на близо €64 млн.

Пазарът на земя отбелязва най-силното си тримесечие
240 ~ 3 мин. четене
Пазарът на строителни тересни отбелязва най-силното си тримесечие от есента на 2009 г. насам със сделки за малко над 24 млн. евро. Данните са за периода април-юни на 2015 г., като за този период продажбите на земя са формирали 75% от инвестиционния пазар. Общият му обем за второто тримесечие е 33 млн. евро, сочат данни на консултантска компания Forton.

За първото полугодие на 2015 г. сделките с бизнес имоти общо възлизат на близо 64 млн. евро. Най-голямата от тях отново е за земя за строителство - продажбата на 85 000 кв. м зад столичната централна гара, върху които испанската компания Riofisa планираше да изгради мащабен мултифункционален комплекс. Новият собственик на земята е дружество на испанската банкова група Sabadell, а платената цена е 10.2 млн. евро. Силното присъствие на сделките със земя на пазара на бизнес имоти се наблюдава от миналата година и като цяло е знак за нарастваща предприемаческа активност. Ако доскоро обаче строителните терени край големите столични булеварди и станции на метрото бяха резервирани за офис сгради, през последните месеци расте интересът към тези места и за реализацията на жилищни проекти.

"Жилищният пазар в София се възстановява с бързи темпове и от повече от година е привлекателен за строителните предприемачи. Днес по-сериозно впечатление правят размерът на планираните проекти и тяхното местоположение - ако доскоро се инвестираше основно в малки жилищни сгради, сега виждаме планове за наистина мащабни проекти, многофункционални комплекси и сгради с висока за нашата столица етажност, разположени по големите булеварди", коментира изпълнителният директор на Forton/ Cushman&Wakefield Михаела Лашова.

"Предвид нарастващата предприемаческа активност очаквам силният интерес към сделки със строителни терени да продължи и през следващите месеци. Нашият стремеж е да запазим силните позиции на Forton на този пазар", допълни Владимир Гюрджиев, мениджър "Индустриални площи и парцели" във Forton/ Cushman&Wakefield.


Индустриални имоти

Предвид слабото предлагане на модерни складови и производствени площи под наем, за много компании единственото решение е изграждането на собствени бази. Тенденцията е най-видима при експортно ориентираните сектори, каквито са производството на автомобилни компоненти, текстилната и мебелната индустрии. 

През първата половина на годината започна строителството на новата база на Sensata Technologies в Пловдив, а компании като Festo и Standard Profile завършиха инвестициите си съответно в София и Стара Загора. Заради нарасналия обем поръчки, строителство на нови производствени мощности започват доставчиците на IKEA, като "Калинел" и "Паралел". В Плевен модната компания "Димитров", собственик на марката Desizo Monni, също строи нова база.

В резултат на разрастването на бизнеса им инвеститори като търговската верига Lidl и куриерската компания Speedy внесоха раздвижване и при складовите площи. И двете дружества заявиха намерения да строят логистични центрове за собствени нужди в близост до магистрала "Тракия". В момента в строеж са близо 200 000 кв. м складови и производствени площи в цялата страна, показват данните на Forton/Cushman&Wakefield. Според Владимир Гюрджиев активността на пазара на индустриални имоти е част от инвестиционната вълна в този сегмент, която се наблюдава в цяла Централна и Източна Европа през последните месеци.

"На нашия пазар инвестициите продължават да са основно в площи за собствено ползване, най-вече поради липса на подходящи готови решения. В същото време обаче започна или предстои строителството и на няколко спекулативни проекта за складови площи под наем в отговор на нарастващото търсене", коментира той.

Прогнозата на Forton/Cushman&Wakefield обаче е, че дори появата на тези площи на пазара едва ли ще възстанови баланса между търсене и предлагане. За това говори и ниският дял на незаетите площи, който вече е трайно под 2%.

В същото време продължава тенденцията търговски сгради тип big box да бъдат превръщани в производствени площи и по-рядко в такива за складиране. По този модел в бившия магазин на Roda Megamarket в "Ритейл парк Владимир Вазов" през второто тримесечие се настаниха двама нови наематели - Lilly Drogerie и "Медина Мед", които съответно ще ползват имота за складови нужди и за сервизна база.
Подкрепи Economic.bg