Пазарите са уморени от хаоса на Тръмп

Затова гледат с голяма надежда към Байдън

Пазарите са уморени от хаоса на Тръмп

Снимка: Unsplash

Уолстрийт ликува след президентските избори в САЩ и се надява на по-спокойно управление след четирите години на хаос във Вашингтон. Това каза една от ключовите фигури на американската фондова борса – изпълнителният директор на BlackRock Лари Финк, цитиран от CNN.

„Наистина вярвам, че пазарът желае повече стабилност и по-малко волатилност“, каза Финк по време на форума за нова икономика на Bloomberg. Според него пазарите се нуждаят от помиряващ, а не от подбуждащ глас.

Искрено вярвам, че новоизбраният президент Байдън може да бъде този глас на разума.“

Пробизнес стълбовете в програмата на Тръмп, а именно намаляването на данъците и дерегулацията, спомогнаха за стимулиране на пазарите. Коментарите на Финк обаче подчертават някои недостатъци на неговото управление. Сред тях са непредсказуемото вземане на решения, уволненията на висши служители чрез туитове и задълбочаването на политическите разделения.

„Всички сме изморени“, каза Финк, визирайки идващите от Вашингтон турбуленции. Според него в сега има нужда от „малко по-глобална хармония“ и вярва, че инвеститорите са обнадеждени от идеята за новия, по-приобщаващ лидер. Той се позова на речта на Байдън от 8 ноември, когато новоизбраният президент обеща да управлява всички американски щати, а не само сините или червените.

След препъването си преди вота, S&P 500 постигна най-доброто си представяне в изборна седмица от 1932 г. Ралито беше движено от относителното спокойствие от самите избори, появата на победител и надеждите за по-силен от очакваното републикански Сенат. Последното означава, че Байдън вероятно няма да може да повишава данъците така лесно и да се увлича по климатичните политики.

Пазарът харесва разделено правителство“, каза Финк. Той обясни, че това дава увереност за баланс.

Коментари: 0