Пазарите следят напрежението САЩ-Китай заради Хонконг

Петролът записа пета поредна седмица на зелена територия

Пазарите следят напрежението САЩ-Китай заради Хонконг

Идексите на борсата в Хонконг тази сутрин

Снимка: БТА

492 ~ 2 мин. четене
Американската търговска сесия в петък приключи със смесени резултати за основните индекси. Фокусът за деня падна върху дългоочакваното изказване на президента Тръмп по въпроса за нарастващото напрежение между САЩ и Китай. По време на пресконференцията Тръмп заяви, че ще предприеме действия за премахване на специалното отношение към Хонконг. Той обаче не посочи, че САЩ се отказват от първата фаза на търговското споразумение, постигнато с Китай по-рано тази година, облекчавайки до известна степен тревогите на трейдърите.

Пресконференцията беше организирана, след като Китай одобри законопроект за национална сигурност за Хонконг, за който експертите предупреждават, че може да застраши модела  "една държава, две системи". Този принцип позволява допълнителни свободи, които жителите на континенталния Китай нямат. 

Напрежението между Китай и САЩ нарасна напоследък, след като Тръмп критикува отговора на китайското правителство на епидемията от коронавирус.

В резултат на новините индустриалният Dow Jones отстъпи със скромните 17 пункта, а широкия S&P500 и технологичният NASDAQ напреднаха със съответно 0.48% и 1.29%. На облигационните пазари доходността по 10-годишните и 30-годишните американски държавни ценни книжа достигна съответно до 0.651% и 1.41%, сочи дневният бюлетин на "Елана Трейдинг".

Акцентите днес

И през настоящата седмица инвеститорите ще продължат да следят отблизо развитието на отношенията между САЩ и Китай. Администрацията на американският президент обяви, че вероятно независимия статут на Хонгконг ще бъде свален, което може да бъде последвано и от търговски и икономически рестрикции за азиатския финансов център. В отговор на заплахата Китай обяви, че САЩ е страната, която е по-вероятно да загуби от подобни мерки. Пазарите ще останат чувствителни към новини по темата.

Инструменти на фокус

Foot Locker – Дневна

След сътресенията от месец март акцията на компанията за спортно облекло успя да даде началото на нов възходящ тренд, формирайки три последователно по-високи върха и по-високи дъна. В момента цената се намира близо до горната граница на канала и до психологическите $30, което прави моментът за покупка неудачен. Желателно е да се изчака понижение до $25, когато вход в дълга позиция ще бъде обоснован.

AUD/NZD – 8 часова

Валутната двойка вече близо два месеца се движи подкрепена от възходяща тренд линия, която ограничава краткосрочните низходящи вълни. След последния ѝ тест AUD/NZD получава нов импулс, който съвпада с възходящото пресичане на индикатора MACD. Смятаме, че моментът е удачен за покупка, като целта е достигане до нов локален максимум над 1.08.

OIL US – Седмична

Петролът записа пета поредна седмица на зелена територия, с което също така приключи и месец май с рекордното поскъпване от 90%. Цената на черното злато е устремена към „затваряне“ на гапа при цена около $40 за барел. На нискочестотна графика може да се намери удачен момент за вход в дълга позиция.

NASDAQ-100 – 8 часова

След поредната сесия на силно представяне, технологичният щатски индекс вече се намира на малко над 2% под историческия си връх. NASDAQ-100 продължава да се движи в оформения възходящ трендови канал, като след кратък период на консолидация, цената дава индикации за началото на нова възходяща вълна. В средносрочен план очакваме индексът да достигне до психологическите 10 000 пункта.
Подкрепи Economic.bg