Печалбата на Ryanair се срина заради стачките

Чистата печалба се е понижила с 11% до €1,15 млрд.

Печалбата на Ryanair се срина заради стачките

Снимка: Economic.bg

Ирландският нискотарифен авиопревозвач Ryanair съобщи днес, че печалбата на компанията за първата половина на финансовата година се е понижила със 7 на сто. Причината е увеличаване на разходите на компанията и отмяна на полети заради недостига на персонал и стачки на авиодиспечери, предаде Асошеийтед прес. 

Печалбата преди отчитане на еднократни фактори е спаднала до 1,20 млрд. евро (1,38 млрд. долара) през шестте месеца до септември спрямо 1,29 млрд. евро година по-рано. Чистата печалба се е понижила с 11 на сто до 1,15 млрд. евро. 

Разходите за гориво са скочили с 22% на фона на поскъпването на енергоносителите, а разходите за персонал са се повишили с 33%, след като най-големият нискотарифен превозвач в Европа преговаря със синдикатите и служителите, които договориха по-високи възнаграждения. 

Ryanair предупреди също така за все по-голямата опасност Великобритания да излезе от ЕС без споразумение за бъдещите търговски отношения. "Продължаваме да се притесняваме, че времето за постигане на такова споразумение изтича", каза шефът на компанията Майкъл О'Лиъри.
Коментари: 0