Печалбите на компаниите в S&P 500 ще се свият с 33% през 2020 г.

Най-големият удар ще дойде през второто тримесечие на годината, пресмята Goldman Sachs

Печалбите на компаниите в S&P 500 ще се свият с 33% през 2020 г.

Снимка: БТА

1260 ~ 2 мин. четене

Ръстът на корпоративните печалби - показател, който исторически дава най-голям тласък на цените на акциите, ще преживее три поредни тримесечия на тежки свивания. Причината е епидемията от Covid-19, която задушава приходите, твърди Goldman Sachs.

Инвестиционната банка очаква печалбата на акция (P/E) на компаниите в индекса S&P 500 да намалее с 33% през 2020 г. като резултат от поевтиняването на енергийните компании, свиването на потребителските разходи и слабите резултати на индустриалните фирми, които тежат върху индекса. Маржът на печалбата, който беше близо до рекордно високи стойности в началото на тази година, ще спадне до 8.7%, според екипа на анализаторите. Това е най-ниското ниво от 2010 г. насам.

Най-големият удар върху S&P 500 ще дойде през второто тримесечие на годината, когато масовата безработица, закриването на бизнеси и карантинната дейност намалят търсенето до безпрецедентно ниско ниво. За тримесечния период се очаква да видим загуба от 10 долара на акция в S&P 500, което ще бъде спад от 123% на годишна база, е пресметнал екипът на инвестиционната банка, ръководен от Райън Хамънд.

Секторите на здравеопазването, комуналните услуги и хранителните стоки предлагат на инвеститорите сигурно убежище от по-цикличните кътчета на пазара, твърди още банката. Технологичната индустрия също ще преодолее по-голямата част от икономическата буря, „предвид високия дял на повтарящите се приходи за някои от най-големите компании“, коментират анализаторите.

Преди ръстът в корпоративната печалба да се възстанови, икономиката трябва да се стабилизира. Goldman преработи своите тримесечни оценки за брутния вътрешен продукт, като очаква американската икономика да се свие с 34% през второто тримесечие в резултат от вируса. Възстановяването ще настъпи до третото тримесечие с 19% ръст в БВП, съобщава банката.

Растежът на печалбите ще отбележи подобен обрат в четвъртото тримесечие и ще скочи с 27% през периода, твърдят още анализаторите. Възстановяването ще продължи и следващата година, като банката очаква тогава печалбата на акция да скочи с 55%. Подобни прогнози все още са "необичайно предизвикателни", допълват от Goldman, "предвид безпрецедентните смущения в обществото, причинени от COVID-19."

Подкрепи Economic.bg