Конспирации за 5G и коронавируса заплашват бързите нови мрежи

Общественият страх може да накара правителствата да спрат развитието им

Конспирации за 5G и коронавируса заплашват бързите нови мрежи

Снимка: Samsung

4184 ~ 2 мин. четене
Десетки 5G телекомуникационни антени, които позволяват следващото поколение безжична комуникация, бяха подпалени във Великобритания през последните дни. Атаките са очевидно от хора, мотивирани от теорията, че технологията помага за разпространението на коронавируса. И това може да спре инвеститорите в новите бързи мрежи. 

„Повечето хора ще се смеят на това научно недоказано твърдение, но не бива да подценяваме общественото притеснение от потенциално неблагоприятни последици за здравето от 5G, дължащи се на радиация, и по този начин евентуално задържане на напредъка на 5G в демократичните страни“, казват анализатори, ръководени от Едисън Лий от Jefferies Financial Group Inc., ише "Форчън".

Въпреки че няма абсолютно никакви доказателства в подкрепа на идеята, че 5G технологията допринася за разпространението на Covid-19, конспирацията се споделя широко в социалните мрежи. Съобщава се за запалени съоръжения в Белфаст, Ливърпул и Бирмингам, според местните медии. На уебсайта на общността в Бирмингам бе разпространен видеоклип на изгорената телекомуникационна кула и Facebook премахна група, която насърчава потребителите да споделят кадри от разрушеното оборудване, съобщи в. "Гардиън" в петък.

5G се въвежда от всички четири мобилни оператора в Обединеното кралство: BT Group Plc, Vodafone Group Plc, O2 на Telefonica SA и Three U.K. на CK Hutchison Holdings Ltd. Органите за борба с тероризма на Великобритания разследват палежите, коментира главният изпълнителен директор на Vodafone UK Ник Джефри.

Инцидентите подтикнаха социалните мрежи да осъдят деянията в съвместно изявление в неделя, а британският департамент за дигитализация, култура, медии и спорт обяви, че престъпните деяния, вдъхновени от „теориите на конспирацията, разпространявани онлайн“, „ще се изправят пред пълната сила на закона".

Правителството създаде специални звена за борба с дезинформацията относно вируса и призова социалните медии „за по-нататъшни действия за предотвратяване на разпространението на лъжи и слухове, които биха могли да струват животи“. 

Медийният регулатор Ofcom миналата седмица санкционира малка радиостанция за участието на гост, който твърди, че 5G технологията е предизвикала пандемията. Холивудският актьор Уди Харелсън сподели теорията в профила си в Instagram миналата седмица.

Въпреки липсата на научни твърдения, загрижеността за връзките между новата технология и рака вече забавя внедряването на 5G в някои страни, включително Швейцария, съобщи преди това Bloomberg Businessweek. Миналият месец независимият глобален здравен орган, Международната комисия за защита от нейонизираща радиация, счете 5G за безопасен.

"Общественият страх, дори и да не е основан на факти, може да притисне правителствата да действат, ако е достатъчно голям", пишат анализаторите на Jefferies. „С толкова много неизвестни, каквито са в естеството на COVID-19, не е изненадващо, че хората могат да повярват на някакви теории, без значение колко неоснователни.“
Подкрепи Economic.bg