Пекин има желание да купува повече американски продукти

Съединените щати и Китай се подготвят за още един кръг от търговски преговори на високо равнище

Пекин има желание да купува повече американски продукти

Снимка: Pixabay

Енея Георгиева Автор: Енея Георгиева
В четвъртък главният дипломат на Китай обяви, че държавата е готова да купува повече американски продукти, като допълни, че търговските преговори ще дадат резултати, само ако и двете страни „предприемат по-ентусиазирани действия“, за да покажат добронамереност и да намалят „песимистичния език“ в търговския си спор.

Уанг Йи, държавен съветник и външен министър на Китай, каза в отговор на въпрос на Reuters, че администрацията на Тръмп е проявила такова желание, като се е отказала от митата за много китайски стоки.

„Ние сме готови да купуваме повече продукти, от които се нуждае китайският пазар“, каза Уанг в кулоарите по време на годишното събрание на световните лидери на Общото събрание на ООН. „Надяваме се и двете страни да предприемат по-ентусиазирани мерки и да намалят песимистичния език и действия. Ако го направим, разговорите ще се възобновят и ще имаме положителните резултати“, каза той.

Съединените щати и Китай се подготвят за още един кръг от търговски преговори на високо равнище в началото на октомври във Вашингтон, за да се опитат да намерят изход от почти 15-месечната си търговска война.

CNBC съобщи в четвъртък, че разговорите са насрочени за 10 и 11 октомври във Вашингтон, позовавайки се на хора, запознати с казуса.

Търговският представител на САЩ обаче не получи отговор кои ще са неработните дни след честването в Пекин за 70-годишнината от основаването на Китайската народна република, което официално е на 1 октомври.

След две години спорове заради американските искания към Китай да направи промени, за да прекрати кражбите и принудителния трансфер на интелектуална собственост от САЩ, двете най-големи икономики в света натрупаха стотици милиарди долари мита върху свои продукти, което доведе до волатилност на финансовите пазари и до прекъсване на глобалните вериги за доставки.

Тръмп заяви в сряда, че търговската сделка с Китай може да настъпи по-рано, отколкото хората очакват, и отправи комплимент към китайските стоки. Въпреки това, в речта си по време на годишното събиране на световните лидери във вторник, Тръмп отново укори търговските практики на Китай и наложения от държавата модел на развитие. Той каза, че няма да приеме „лоша сделка“.

Миналата седмица Китай закупи около 600 хил. т соя от САЩ, равняваща се на 10 товарни кораба, заяви пазарен анализатор, цитиран от Reuters. Количеството скоро може да се увеличат до 6 млн. т заради ново освобождаване от мита, заяви Ли Цянг, главен анализатор в Shanghai JC Intelligence Co Ltd.

Китай закупи около 32 млн. т американска соя през 2017 г., когато американските мита все още не действаха.

„Бих казал, че навлизайки в преговорите, настроението е положително“, каза икономическият съветник на Белия дом Лари Кудлоу за Fox Business Network.

На въпроса на Reuters дали американската критика към политиката на Китай по отношение на уйгурите в Синцзян и Хонконг може да повлияе на търговските преговори, Уанг отговори: „Надяваме се, че търговските преговори няма да бъдат повлияни от такива външни фактори“.

Китай е обвиняван за създаването на комплекси в Синдзян, които нарича „центрове за професионално обучение“. Целта е да се премахне екстремизмът и да се даде на уйгурските нови умения. Организацията на обединените нации казва, че поне 1 млн. етнически уйгури и други мюсюлмани са били арестувани.
Тръмп призова за прекратяване на религиозното преследване в понеделник по време на събитие, на което присъстваше жена, чийто уйгурски баща, учен, е хвърлен в затвора в Китай.

Съединените щати подтикнаха над 30 държави да разкритикуват действията на Китай, които президентът нарече „ужасяваща репресивна кампания“ срещу мюсюлманите в Синдзян. „Китай не приема критики, които не се основават на факти. В Синдзян не е имало инцидент с насилие от три години“, коментира Уанг.
Коментари: 0