Пекин се готви за фалита на „китайския Lehman Brothers“ и нехае за глобалния ефект

Evergrande има задължения за над 300 млрд. долара, които не може да погасява

Пекин се готви за фалита на „китайския Lehman Brothers“ и нехае за глобалния ефект

Снимка: БТА

10997 ~ 1 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg
„Китайският Lehman Brothers“

Централните власти в Китай са казали на местните органи да се подготвят за евентуална смърт на сериозно задлъжнелия строителен предприемач Evergrande, съобщи The Wall Street Journal. Местните власти описват сигналите от Пекин като „подготовка за евентуална буря“ и казват, че правителството им е заръчало да се намесят едва в последната минута, за да предотвратят негативния ефект на доминото, пише CNBC.

Според информацията правителството има ограничен интерес да спаси компанията, въпреки че фалитът ѝ може да има глобални последици.

Казусът с Evergrande привлече вниманието през последните седмици. Китайският гигант има огромни задължения от над 300 млрд. долара, които в момента няма възможност да обслужва. Наблюдателите смятат, че ефектът от потенциалния му фалит може да доведе до отключването на „китайския Lehman Brothers”.

Лошото състояние на компанията вече стана причина за значителни разпродажби на световните фондови борси. Компанията разреши плащането по местна облигация в сряда, като спомогна за засилване на азиатските пазари. До четвъртък тя трябваше плати лихва, дължима по офшорни облигации, но така и не бе получено съобщение за такова.

Evergrande се разрасна до огромни мащаби на фона на бума на строителството в Китай, движен от дългове. Високото ниво на корпоративен дълг създаде безпокойство в Пекин, което доведе до това, че Китай въведе ограничения за кредитиране, които заедно с намаляването на търсенето на жилища изглежда са навредили на гиганта.

Подкрепи Economic.bg