Пет банки започват да кредитират малкия бизнес по новата COVID схема

Лихвите по кредитите са пазарни и няма да бъдат преференциални, обяви финансовият министър Асен Василев

Пет банки започват да кредитират малкия бизнес по новата COVID схема

Снимка: БТА

7130 ~ 2 мин. четене
Антония Симова Автор: Антония Симова
Икономически мерки

Пет банки вече предоставят кредити по новата COVID програма за малкия и среден бизнес, обявена от служебното правителство. Това са Пощенска банка, Банка ДСК, Обединена българска банка, Райфайзенбанк и Първа инвестиционна банка. Те ще предоставят кредити на МСП, стига фирмите да имат поне три финансови години зад гърба си, поне една от които – на печалба.

Договорите на петте банки с държавата, представлявана от Фонда на фондовете, вече са подписани. Това обявиха финансовият и икономическият министри на общ брифинг относно схемата за бизнеса. Общо държавната гаранция е на стойност 2.5 млрд. лв.

Заемите по програмата, които фирмите могат да вземат, са освободени от обезпечение, като 70% от гаранциите се покриват от държавата чрез ФНФ, а 20% остава риск за банката. Кредитът трябва да бъде върнат на банките до седем години, като за първата има възможност за гратисен период.

Въпреки ограниченията на бюджета по този начин успешните бизнеси, които имат възможност сега да влязат във възстановяващия се период, ще имат и ликвидността да го направят. Вярвам, че всички малки и средни бизнеси ще успеят да се възползват от програмата и да имаме един възход на икономиката в партньорство между държавата и частния капитал в лицето на банките“, заяви служебният икономически министър Кирил Петков.

Финансовият министър Асен Василев обясни, че с програмата държавата приема системния риск на пазара, а от банките се изисква да познават добре клиентите си и да оценят индивидуалния риск. Той допълни, че в случая Европейската комисия не е нужно да нотифицира мярката и затова се спестява време.

По думите на Василев всички банки могат да кандидатстват, като финансирането към тях се определя на базата големината им.

Лихвите по кредитите са пазарни и няма да бъдат преференциални. Министър Василев посочи, че условие е поне едно физическо лице, собственик на предприятието трябва да бъде съдлъжник по кредита. Общо едно малко или средно предприятие може да получи до 3 млн. лв. кредит или до 80% от оборота на компанията за 2019 или 2020 г. в зависимост кой от тях е по-висок.

Подкрепи Economic.bg