Пет държави в ЕС вероятно ще надвишат 3% дефицит

Финландия, Полша и Румъния ще са точно на ръба

Пет държави в ЕС вероятно ще надвишат 3% дефицит
156 ~ 1 мин. четене

Пет държави вероятно ще нарушат определения от Европейския съюз бюджетен дефицит от 3% от Брутния вътрешен продукт, прогнозират икономисти, анкетирани от Bloomberg. Това са Великобритания, Франция, Испания, Гърция и Хърватска. Тези държави са застрашени от глоби, макар че досега не са налагани такива. За други три - Финландия, Полша и Румъния, се смята, че ще отбележат дефицити точно на ръба.

Финансовата криза от 2008 г. до голяма степен е причина за това слабо представяне, тъй като правителствата стартираха агресивни стимулиращи програми. От две страни, нарушаващи ограничението, през 2007 г. (Гърция и Унгария), през 2009 г. те са вече 22, включително Германия и Австрия. През този период средният дефицит за ЕС нараства до 6.7% от БВП от 0.9% преди това.

Според икономистите освен Франция, само Хърватска се очаква да наруши правилото следващата година, излизайки от 6-годишна рецесия. Испания ще отбележи дефицит от 2.8%, Гърция – от 2.4%, а Обединеното кралство – от 2.2%. Люксембург е победител за 2016-а с прогнозиран излишък от 0.4% от БВП, следван от Естония и Германия.

Подкрепи Economic.bg