Петгодишно дъно на златото

Доларът продължава да получава сила от коментари на Фед

Петгодишно дъно на златото

Доларът се търгува на почти пет седмичен връх срещу йената след поредните коментари от представител на Федералния резерв, които увеличиха шансовете за повишение на лихвите в САЩ още през месец септември. Джеймс Болард заяви в телевизионно интервю в понеделник, че Фед вероятно ще повиши лихвите през септември, тъй като инфлацията нараства към целите, а безработицата е на път да падне под 5%.

Доходността по американските облигации, най-вече на тези с по-близък падеж като двегодишните, скочи в отговор на коментарите на Болард и това подкрепи долара. Долар/йена е на 124.40, което е най-високо ниво след 17 юни. В началото на юни двойката удари 13-годишен връх от 125.86. Зелените пари скочиха рязко от нивата близо до 120 до които падна в началото на месеца в разгара на гръцката криза и срива на китайските акции, които породиха търсене на сигурност в японската валута. Бариерата на 125 обаче изглежда трудно преодолима. Курс от 125 в долар/йена е политически чувствителен

Евро/долар се котира на 1.0825. Единната валута удари вчера тримесечно дъно при 1.0808 и продължава да пропада след споразумението, което засега ще задържи Гърция в еврозоната. Инвеститорите вече насочиха вниманието си към монетарните политики в САЩ и Европа, които са коренно различни и в полза на долара.

Новозеландският долар се задържа над шест годишното дъно след коментари на министър-председателя Джон Кий, които оказаха известна подкрепа на местната валута. Въпреки, че очакванията са централната банка в Нова Зеландия да свали лихвите в сряда, коментарите на Кий, че спада на валутата с 25% през последната година е по-бърз от очакваното дадоха на пазарите тема за размисъл. Днес новозеландския долар е на 0.6589 при дъно от миналата седмица на 0.6498, което беше най-ниска стойност след юли 2009.

 

Пет годишно дъно на златото

Златото е близо до пет годишното дъно след вчерашния срив с 4%. Металът се търгува около ключовите нива на 1100 долара за тройунция. Спот цената днес сутринта е 1103 долара след дъно вчера на 1088.05 долара, което беше най-ниска стойност след март 2010.

Липсата на ликвидност ускори вчерашния срив, който се случи за няколко минути при изтъргуването на рекордните 33 тона при физическите контракти на борсата в Шанхай. Инвеститорите намират все по-малко причини да държат метала като предлагащ сигурност при положение, че и долара се засилва преди очакваното първо повишение за последното десетилетие на лихвите в САЩ.

Спадът на златото доведе до заличаване на половината печалби от историческото покачване през последното десетилетие. Пробивът надолу заплашва да доведе до нива от 1000 долара за тройунция.


Отдел „Анализи валутни пазари", Бул Тренд Трейдър (trader.bulltrend.bg)

Коментари: 0