Петков: Новата формула за пенсиите няма да ощети никого

Социалните партньори ще продължат да дискутират как да изпълнят премиерското желание

Петков: Новата формула за пенсиите няма да ощети никого

Снимка: Economic.bg/ Архив

Нито един пенсионер няма да бъде ощетен от новата формула за изчисление на пенсиите. Това увери социалният министър Бисер Петков след среща с премиера Бойко Борисов и представители на синдикалните организации в Министерския съвет. „Волята на премиера е да не се допуска ощетяване на нито едно лице, ние ще продължим разговора за това как ще се изпълни това решение“.

По време на срещата управителят на Националния осигурителен институт (НОИ) Ивайло Иванов е представил изчисления на ефекта от новата формула. Данните показват, че около 60% от бъдещите пенсионери ще имат положителна промяна, за 11% няма да има, а за близо 30% пенсиите ще бъдат намалени.

„Целта на реформата, беше да се обвърже по-тясно измерването на пенсиите и тя да се изчислява на база осигуряване“, коментира Петков. На тази среща бяха обсъдени всички възможности, за да няма бъдещи ощетени пенсионери. „Говорим за бъдещи пенсии и за ефекта от една промяна, която е от 2014 г. и влиза в сила тази година.“, добави той.

Промените в пенсионното законодателство бяха наложени в началото на 2019 г. Във връзка с измененията НОИ подготви оценка на ефектите от влезлите в сила разпоредби, с фокус върху ефекта от отпадането на дохода за 1997-1999 г. при изчисляването на индивидуалния коефициент (ИК) на лицата с пенсии, които ще бъдат отпуснати след 31 декември 2018 г. От НОИ отчитат, че изключването на доходите за 1997, 1998 и 1999 г. и налагането на ограничение върху крайната стойност на индивидуалния коефициент води до увеличение в размера на индивидуалния коефициент за 56.8% от обхванатите лица, без промяна остават размерите на индивидуалния коефициент на 11.9%, а при 31.3% се получава намаление в индивидуалния коефициент. Анализът показва, че в бъдеще се очаква делът на негативно засегнатите да продължи да намалява.

В понеделник социалният министър Бисер Петков обясни пред журналисти, че ще се прави пълен анализ за влиянието на промените във формулата за изчисление на пенсиите. Тогава той уточни, че ще се изчакат заключителните данни на НОИ и след това ще се прецени дали има основания за отмяна на наложената формула и всъщност основателни ли са опасенията на института.
Коментари: 0