Петков предупреди за възможно забавяне на парите за бизнеса

Това ще се случи, ако заложената от кабинета бюджетна рамка бъде нарушена, а мерки като „60/40“ – променяни

Петков предупреди за възможно забавяне на парите за бизнеса

Снимка: БТА

1684 ~ 1 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Актуализацията на бюджета е невероятно важна и трябва да се приеме в рамките, които ние сме заложили. Ако се променят мерките, като „60/40“ например, това може да доведе до забавяне на парите за бизнеса. Причината е, че всяка корекция на вече съществуващите инструменти би довела до нова комуникация с ЕС и потенциално забавяне с няколко месеца. Това каза служебният министър на икономиката Кирил Петков на брифинг след заседанието на Министерския съвет.

Мерките са заложени правилно в бюджета и не трябва да се променят, ако искаме тези пари да дойдат навреме за бизнеса. Навременната помощ е много по-добра от помощ някога.“

Той обяви още, че кабинетът е приел идеята „Общини без корупция“, която цели да привлече чуждестранни инвеститори. Според Петков наличието на такъв сертификат вдъхва доверие сред потенциалните желаещи да вложат пари у нас. Вече четири общини са подали заявления за участие в механизма – Видин, Русе, Бургас и Благоевград.

Петков съобщи също, че утре ще бъдат изнесени нови разкрития за нарушения в дейността на Държавната консолидарционна компания (ДКК). Казус около дружеството възникна и покрай вписването на промените в Съвета на директорите, като от ДКК алармираха, че това се случва без конкурс и може да последват наказания.

Моите назначения са напълно законни и като принципал, да сложим временно изпълняващи хора в борда“, изтъкна сега от своя страна Кирил Петков.

Подкрепи Economic.bg