Борисов определи бюджета като „политическо самоубийство“

Според бившия премиер в момента всичко се прави в угода на Радев, така че да спечели изборите

Борисов определи бюджета като „политическо самоубийство“

Снимка: Красимир Свраков

2198 ~ 2 мин. четене
Таня Германова Автор: Таня Германова

Увеличението на пенсиите, при липса на приходи, ще създаде следната дилема пред следващото правителство – или да ги запази в приетия сега размер и да рискува увеличение на бюджетния дефицит, или да ги съкрати и така да извърши политическо самоубийство. Това каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов на брифинг в централата на партията, откъдето призова за разум в парламента. 

Наричайки Румен Радев „диктатор“, бившият премиер подчерта, че изпод неговия юмрук са се родили нови партии, които не само не могат, но и не знаят. Според Борисов с действията си сега те залагат бомби за следващата година. Той предупреди, че приетите вече промени в актуализацията за бюджета ще доведе до санкции за страната.

Ще дойде наказателна процедура за свръхдефицит. Правителството трябва в рамките на една година да ореже всички разходи и да се самоубие. Това прави Радев - самоубива следващото правителство. Аз няма да вляза в този годеж. Аз съм го живял това с постната пица на Дянков и фалита на КТБ. Пицата постна, а коланът на последната дупка", допълни лидерът на ГЕРБ.

Според него може да се дават бонуси към пенсиите, но не и те да се покачват окончателно. "И 100 лв. месечно да се дават не е страшно. Страшно е в бюджетните прогнози да няма приходи, а разходите да се вдигнат с милиарди."

Повтаряйки думите на Гълъб Донев от тази сутрин, че към момента бюджетът е неизпълним, Борисов прогнозира, че ще трябва "или да теглим огромен дълг, или да плащаме с данъци". 

Борисов изненадващо видя подкрепа на своето мнение и в служебното правителство, и в "Има такъв народ", с които партията му воюва. "Гледах, Асен Василев се държи за главата, и Каримански – човекът е добър специалист", даде пример лидерът на ГЕРБ с финансовия министър и водещия финансист на партията на Слави Трифонов.

И директно предложи на зам.-председателя на ИТН Тошко Йорданов, ако искрено се противопоставя на предлаганите бюджетни промени, да се разберат и да изтеглят депутатите на двете формации от парламента. Така според Борисов е най-лесно да бъдат предотвратени промените.

"Помнете ми думите, като се стигне до криза, Радев ще каже: "Политическите партии са виновни, аз само издавах укази", заключи бившият премиер.

Подкрепи Economic.bg