След новите COVID мерки: Туризмът сформира Национален кризисен щаб

Структурата няма политически характер, а ще опита да издейства адекватни мерки в помощ на бранша

След новите COVID мерки: Туризмът сформира Национален кризисен щаб

Снимка: Economic.bg

996 ~ 2 мин. четене
Глория Христова Автор: Глория Христова

Двете най-големи асоциации в туристическия сектор – Алиансът на туристическата индустрия в България и Конфедерацията на българския туристически бизнес – сформират национален кризисен щаб за спасение на туризма. Той бе учреден чрез официално подписване на мeморандум.

Националният кризисен щаб няма политически претенции, но изисква адекватни политики, които да подпомагат реално сектора. Бизнесът многократно досега изтъкна несъгласието си от мерките на властите, които блокират дейността му, но без да са предвидили финансова помощ. Парадоксът е свързан с това, че здравните разпоредби не забраняват пряко работата на фирмите в бранша, но наложените ограничения за другите им се отразяват пряко. 

Призоваваме президентът да прояви повече съвест от здравния министър“, коментираха от бранша по време на събитието. 

След като формално скрепиха съюза помежду си ресторантьори, хотелиери, туроператори и екскурзоводи ще се присъединят и към масовия протест, насрочен за 15 ч. днес. Очаква се в него участие да вземе и транспортният бранш - таксиметрови шофьори, автобусни превозвачи. 

Страната ни отдавна е влязла в "червена" зона, но правителството не го обявява, защото не е предвидило реални икономически мерки в помощ на бизнеса при евентуален нов локдаун", коментира пред Economic.bg Полина Илиева, председател на "Обединение бъдеще за туризма". 

Думите й се потвърждават от официалните данни на страницата на Европейски център за превенция и контрол на заболяванията. Именно попадането на България в тази зона ще откаже много чуждестранни туристи да посетят страната през предстоящия зимен сезон. Последните дни на септември пък за от решаващо значение и за Черноморието. 

В туристическия сектор са наети над 500 хил. души и приносът му към икономиката на страната е огромен. Браншът се страхува за съдбата на служителите си. Повечето хора се преориентират към друга сфера, която може да им предложи сигурни доходи и предвидимост - нещо, което от година и половина липсва в туристическия сектор. 

Ресторантьори, хотелиери, туроператори и екскурзоводи са така обединени за първи път от 30 години насам. Туристическият бранш призова президента Румен Радев при назначаването на нов служебен кабинет да избере подходящ министър на туризма, за да се сложи край на "безпътицата" в сектора. 

Ако здравният министър не отмени заповедта си, протести ще има и в други градове в страната. А по-рано през деня Стойчо Кацаров коментира, че няма да се огъне под натиска на улицата.

Подкрепи Economic.bg