НАП събра 162 млн. лв. задължения от изпълнители на обществени поръчки

От агенцията отчитат общо подобрение на събираемостта

НАП събра 162 млн. лв. задължения от изпълнители на обществени поръчки

Снимка: Красимир Свраков

2108 ~ 1 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Над 162 млн. лв. е събрала Националната агенция за приходите от началото на годината до края на юли от фирми, на които е трябвало да се изплатят държавни средства. Това стана възможно благодарение на автоматизираната система, която уведомява ведомството за неизрядните частни субекти.

Системата изисква преди всяко плащане от държавен или общински орган към изпълнител на обществена поръчка или друг получател на обществени ресурси да се провери дали компанията няма неплатени данъци, осигуровки или други публични задължения. Ако фирмата има да неплатени суми към бюджета, публичен изпълнител на НАП може да използва цялата или част от сумата на плащането, за да погаси дълговете към фиска.

От началото на годината до края на юли в специализирания софтуер са обработени почти 350 000 заявки за плащане от държавата към частни субекти, като в близо 25 000 случая получателите на обществен ресурс са се оказали длъжници към фиска“, информират от НАП.

Общо подобрение на събираемостта отчитат още от приходната агенция, като съобщават, че над 96% от всички новодекларирани за внасяне данъци и осигуровки към края на юли са били погасени – в срок или след предприемане на мерки за събирането им.

Миналата седмица НАП обяви, че към 31 aвгycт 2021 гoдинa в агенцията ca пocтъпили 18 млpд. лв., ĸoeтo e с 2.1 млрд. лв. пoвeчe cпpямo cъщия пepиoд нa минaлaтa гoдинa.

Подкрепи Economic.bg