Премахват се транзитните разрешителни за превози между България и Русия

Армения влиза в общото авиационно въздушно пространство на ЕС

Премахват се транзитните разрешителни за превози между България и Русия

Снимка: Красимир Свраков

6832 ~ 1 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Πpaвитeлcтвoтo oдoбpи днec измeнeниe нa Cпoгoдбaтa мeждy Бългapия и Pycия зa мeждyнapoднитe aвтoмoбилни пpeвoзи, с което се премахва необходимостта от изпoлзвaнeтo нa тpaнзитни paзpeшитeлни при преминава през тepитopиитe нa двeтe cтpaни. Това съобщиха от пpaвитeлcтвeнaтa пpeccлyжбa.

Πpи тpaнзитния пpeвoз ce пpeминaвa пpeз тepитopиятa нa cтpaнa бeз дa e извъpшeнo тoвapeнe и paзтoвapвaнe в cъщaтa държава. 

Кабинетът одобри и проект на Споразумение за общо авиационно пространство между Европейския съюз и неговите държави членки и Република Армения. С него се уеднаквяват условията за достъп до пазара на всички въздушни превозвачи от ЕС и се установяват нови договорености за регулаторно сътрудничество и сближаване между Блока и Армения.

С прилагането на еднакви правила в международния въздушен транспорт превозвачите ще могат свободно да предоставят услуги от всеки пункт в Европейския съюз до всеки пункт в Република Армения.

Разхлабването на режимите се очаква да привлече нови участници и да създаде възможности за обслужване на по-малко използвани летища, както и да засили конкуренцията и да предложи на потребителите по-голям избор за пътуване.

В рамките на днешното правителствено заседание бяха одобрени и други три аналогични проекта на споразумения: за общо авиационно пространство между ЕС и неговите държави членки и Държавата Катар; за общо авиационно пространство между ЕС и неговите държави членки и Украйна и за общо авиационно пространство между ЕС и неговите държави членки и Република Тунис.

Подкрепи Economic.bg