Петкова: Готови сме за реализацията на проект като „Турски поток“

Целта на правителството е България да има поне 3 различни източника за доставка на природен газ

Петкова: Готови сме за реализацията на проект като „Турски поток“
Ние сме готови за реализацията на проект като „Турски поток“. Смятаме, че е изключително важно от гледна точка на това да запазим своето стратегическо място на газовата карта на Европа. Всичко това, което ще се реализира или предстои да стане ясно как точно ще се реализира, ще бъде изцяло в съответствие с Европейското законодателство. Това заяви енергийният министър Теменужка Петкова в студиото на NOVA. 

„Това може да стане, ако предприемем адекватни действия към промените, които се извършват около нас, проектите, които се реализират, и да направим така, че тези големи енергийни проекти да не заобиколят България. До голяма степен това зависи от нас”, допълни Петкова.

Целта на правителството, по думите й, е България да има поне 3 различни източника за доставка на природен газ.

Петкова коментира и информацията в руски медии, че „Газпром” е взел решение за маршрута на втората тръба от „Турски поток” и той ще минава през България.

„Трябва да изчакаме официалната информация от колегите от „Газпром”. Но сме готови за реализацията на един такъв проект”, заяви Петкова. Тя припомни, че темата е била поставена и по време на визитата на премиера Борисов в Москва. Петкова обясни, че предварителните анализи сочат, че инвестицията би била приблизително 2,6 милиарда.
Коментари: 0