Петкова: Няма как ниската цена на газа автоматично да се прехвърли към потребителите

Енергийният министър се опита да опровергае информацията, че цената ще е по-висока

Петкова: Няма как ниската цена на газа автоматично да се прехвърли към потребителите

Снимка: Economic.bg

828 ~ 2 мин. четене

Няма как да очакваме, че пълното намаление на цената на природния газ, постигнато в новия договор с „Газпром експорт“, автоматично ще се пренесе в цената за потребителите. Това стана ясно от думите на енергийния министър Теменужка Петкова, която пред bTV днес се опита да опровергае всички експерти, които твърдяха, че цената на газа за абонатите ще е по-висока.

По думите ѝ в нея влизат и разходи за дейността на дружеството, работни заплати, амортизации и др., но въпросите за самите детайли, свързани с ценообразуването трябва да отправят към Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР).

„Цената на природния газ се формира по нова формула, до настоящия момент тя включваше петролните компоненти, а сега отразява пазара - нещо, което е изключително добро, защото това означава, че българските потребители ще плащат пазарната цена“, каза тя.

„На фона на всичко, което се случи с предоговарянето на природния газ, някои среди се опитват да опорочат положителния ефект от безпрецедентното намаление на цената“, смята енергийният министър.

„Стана комуникационен вакуум и не се обясни какво е направил КЕВР като изчисления и сметки“, каза още тя и допълни, че „някои хора се опитаха да яхнат тази тема“.

По думите ѝ КЕВР не успя да обясни какво точно се случва с цената на природния газ за новия регулаторен период.

Тя обясни информациите за поскъпването му с 22% с това, че КЕВР е направила прогнозна годишна цена на топлинната енергия, а разликата която е изведена е между цената за газа през май, която е около 66 лв., а за следващия сезон ще е 80 лв. По думите ѝ обаче сравнено с цената от 93 лв., която беше през изминалия сезон, потребители ще заплащат 80 лв. през следващия, което е намаление с около 14%.

Подкрепи Economic.bg