Петкова: Платените досега 3 млрд. лв. ни задължават да направим нещо с АЕЦ „Белене“

Според енергийния министър приоритет на държавата е да намери най-доброто решение за проекта

Петкова: Платените досега 3 млрд. лв. ни задължават да направим нещо с АЕЦ „Белене“
1012 ~ 2 мин. четене
Платените вече над 3 млрд. лв. пари на българските данъкоплатци за този проект задължават за него да бъде намерено най-доброто решение. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова при инспекцията на съоръженията, които се изграждат на площадката в „Белене“, които ще се използват за съхранение на доставеното от Русия оборудване за централата. „Приоритет на българското правителство е да намери най-доброто решение, свързано с реализация на оборудването на АЕЦ „Белене“, каза още Петкова.

Доставеното оборудване за АЕЦ „Белене“ се съхранява на площадката съгласно всички изисквания на производителя, е установила проверката на място. Министър Петкова припомни, че за тази задача НЕК е провела обществена поръчка, но преди подписването на договор избраната компания се е отказала. Това наложи НЕК със собствен ресурс да изгради навесите и те вече са готови, констатира енергийният министър. Тя припомни, че през миналата седмица от „Ижорските заводи“ са били доставени материалите, свързани с преконсервация на оборудването, така че процесът се изпълнява според инструкциите на производителите.

По думите на министъра сериозната задача, която стои за разрешаване, е финансирането на проекта, така че да бъде гарантирана неговата реализация на пазарен принцип без държавни гаранции. Във връзка с това Петкова припомни, че преди дни Европейската инвестиционна банка прояви интерес да участва във финансирането на проекта.

Тя припомни и взетото неотдавна решение на Народното събрание, съгласно което до края на юни 2018 г. трябва да бъдат предложени варианти за реализация на оборудването. За изпълнение на тази задача в министерството вече е създадена работна група, към която ще бъдат включени и експерти от всички компании с отношение към процеса – НЕК, БЕХ, АЕЦ „Козлодуй“, ДП РАО.
Подкрепи Economic.bg