Петкова: Ще се борим за стратегическото място на въглищните централи в енергетиката ни

БЕХ сключи договор с международен консултант за разработване на механизъм за капацитет

Петкова: Ще се борим за стратегическото място на въглищните централи в енергетиката ни

Снимка: Министерство на енергетиката

1016 ~ 2 мин. четене
Ще се борим за запазване стратегическото място на въглищните централи за българската енергетика. Това каза енергийният министър Теменужка Петкова, която участва в националното честване на деня на миньора. 

„Български енергиен холдинг“ ЕАД сключи договор с международна консултантска компания, която трябва да изготви оценка на адекватността на електроенергийната система и разработване на механизъм за капацитет. Анализът на производството при различни сценарии на развитие на пазара е необходимо условие, за да бъде обоснована нуждата от въвеждането на механизъм за капацитет. 

След изготвянето на оценката, консултантът ще разработи и предложи механизъм за предоставяне на капацитетни услуги в съответствие с изискванията на променения Регламент за вътрешния пазар на електроенергия, който ще влезе в сила от началото на 2020 г. Според Петкова това е оптимален вариант за България, така че мощностите, участващи в механизма за капацитет, да могат да предоставят своите услуги на пазара за по-дълъг период. 

Механизмът за капацитет е признат от ЕК легитимен метод, чрез който държавите членки могат да гарантират сигурност на доставките. Това е една от разглежданите дългосрочни мерки за стабилизиране финансовото състояние на ТЕЦ „Марица-изток 2“. 

А секторът, изтъкна още енергийният министър, се развива стабилно. През миналата година са добити близо 31 млн. тона въглища, повече от 34 млн. тона метални полезни изкопаеми и около 13 млн. тона индустриални минерали и солна маса. Под формата на концесионни възнаграждения фирмите от отрасъла са внесли в бюджета близо 90 млн. лв.

Инкриминирането на незаконния добив на подземни богатства, както и защитата на въглищните ТЕЦ в контекста на новите европейски екологични изисквания са само част от примерите за доброто сътрудничество между държавата и професионалната общност, каза Петкова. „Отново в тясна взаимовръзка с представителите на сектора се подготвя и законодателна промяна, която да осигури възможност за продължаване на концесионните договори до 50 години“, допълни министър Петкова. По нейните думи, това ще увеличи интереса на инвеститорите и ще подпомогне устойчивото развитие на бранша.Подкрепи Economic.bg