Petroceltic съди бивш мениджър за източване на средства в България

Дейвид Арчър е ощетил компанията с няколко милиона долара

Petroceltic съди бивш мениджър за източване на средства в България
4355 ~ 1 мин. четене

Ирландската петролна и газова компания Petroceltic International, която търси газ в българската акватория на Черно море, е подала жалба срещу бившия си мениджър в България Дейвид Арчър и няколко негови сътрудници.

Според собствениците на Petroceltic бившият изпълнителен директор е ощетил компанията с няколко милиона долара в рамките на няколко години. В жалбата се посочва, че Арчър е злоупотребил с финансови средства на петролното дружество чрез серия от сделки със свързани лица и фирми. Това е довело до източване на пари, съобщават от компанията.

Сделките са свързани с договори за строителство и поддръжка, покупка и наем на превозни средства и офиси, както и такива за продажба на газ със значителна отстъпка от пазарната цена на лица, свързани с Арчър. От компанията смятат, че предполагаемите съучастници на Арчър са от Великобритания, България, Малта и Египет. Операциите са извършени чрез офшорни компании, за да реализира печалба от няколко милиона долара.

Petroceltic е публично дружество, листвано на ирландската и на лондонската фондова борса. Неговата основна дейност е проучване и добив на нефт и газ. Компанията има регионални офиси в Рим, Лондон и Алжир. Миналата година Дон Уолкът зае поста изпълнителен директор на компанията, която има интереси в България от няколко години за добив на газ и нефт в Черно море. Компанията придоби шотландската Melrose Resources за 210 млн. евро в средата на 2012 г.

Подкрепи Economic.bg