Петролът доближи цена 70 долара за барел

Орязаният добив в ОПЕК+ и американските санкции срещу Иран и Венецуела движат пазара

Петролът доближи цена 70 долара за барел

Снимка: Pixabay

492 ~ 2 мин. четене
Цената на петрола расте за четвърта поредна сесия и сорт Брент вече доближава 70 долара за барел. В началото на европейската сесия в Лондон стойността на суровината е с 0.8% над нивото от вторник, достигайки 69.9 долара за барел. Американският лек суров петрол се търгува при ниво 62.8 долара за барел, или ръст от 0.25% от затварянето вчера.

Според анализатори в подкрепа на цената са изкуственото поддържане на нисък добив от страна на ОПЕК+, както и санкциите, които САЩ налагат на големи производители като Венецуела и Иран. Тези фактори засенчват дори данните за запасите от нефт в Америка, които са на рекордно високо ниво.

„Намаляването на производството от ОПЕК+ е причината за по-високите цени и докато не видим, че производството на САЩ се затвърждава, цените ще вървят нагоре“, казва Едуард Моя, старши пазарен анализатор в OANDA.

От началото на 2019 г. ОПЕК и други големи производители извън картела като Русия се разбраха да свият добива с 1.2 млн. барела дневно. Данните за март показват, че в момента производството в ОПЕК е на 4-годишно дъно.

Русия в момента добива по 11.3 млн. барела дневно, но засега са под заложената си цел.

„Предполагаме, че производството на суров петрол в ОПЕК ще достигне средно 30.1 млн. барела на ден през 2019 г. от 31.9 млн. барела на ден през 2018 г.“, пише BNP Paribas в своя бележка до клиентите. По-рано тази година банката очакваше среднодневен добив с 200 000 барела повече.

В същото време запасите от суров петрол в САЩ се повишиха неочаквано миналата седмица, съобщи Американският петролен институт. Официалните числа от американското министерство на енергетиката трябва да бъдат публикувани по-късно в сряда.
Коментари: 0