Петролът достигна до близо 2-годишен връх

Поскъпването на щатската валута оказа натиск върху цената на ценните метали

Петролът достигна до близо 2-годишен връх

Снимка: Pixabay

В понеделник щатските акции се търгуваха на по-високи нива и записаха стабилен ръст за месец октомври, в резултат на очакванията за данъчни облекчения и добрите финансови резултати. В края на месеца водещите щатски индекси S&P 500 и Dow Jones добавиха съответно  0.32% и 0.36% към стойността си, докато Nasdaq се изкачи до 6727.67 пункта. С това индексите отбелязаха 7-ми подред месец на зелена територия, което е показателно за стабилността на щатската икономика. 

Позитивните настроения се пренесоха и на Стария континент, където борси отчетоха добра търговия с ръст на индексите FTSE 100 с 0.07 на сто до 7493.08 пункта и CAC40, който достигна до 5503.29 пункта. Поскъпването на щатската валута оказа натиск върху цената на ценните метали, като златото се раздели с 0.43% от цената си до 1270 долара за тройунция, а среброто се търгуваше при $16.70. Петролът достигна до близо 2-годишен връх при цена от 54.62 долара за барел, което според анализаторите може да доведе до увеличаване на износа.

Акцентът за деня ще падне върху заседанието на Федералния резерв, което ще се проведе от 20:00 часа българско време. Очакванията са централните банкери да оставят лихвените нива без промяна в границите 1.0% - 1.25%. След заседанието председателят на ФЕД ще даде изявления, което ще бъде внимателно анализирано от пазарните участници за насоки относно паричната политика на банката и очакванията за ново повишение на основния лихвен процент до края на годината. 


Sempra Energy - Дневна 

Енергийната компания окончателно завърши корекцията си до $110, след като цената отскочи от зоната на подкрепа и започна ново възходящо движение, което очакваме да продължи до тест на максимума при нивото 120 и да видим опит за пробив на това ниво. При задържане на цената над 50 дневната средна е благоприятно влизането в дълги позиции с цел стойности над $120.

USD/CHF – Дневна

След пробива над тренд линията валутната двойка се устреми към по-високи стойности, но спря възходящото движение при равенство на двете валута на ниво 1.0000. Линиите на индикатора Стохастик са много високо в зоната на свръх купен пазар и имаме низходящо пресичане, което ни кара да смятаме, че ще последва корекция на цената, преди да се възстанови поскъпването. Задържане на цената над 0.9800 благоприятства развитие на бичи тренд, докато понижение под тренд линията ще покаже превъзходство на продавачите. 

OilUS – Дневна

Цената на петрола пореден ден поскъпна, в очакване OPEC да се споразумее за ново ограничаване на добива. Възходящото движение достигна до горната граница на канала, която се предполага, че ще окаже силен натиск върху цената на суровината и може да последва корекция. Пробив над линията на съпротива очакваме да даде тласък към ново поскъпване и насочване към 60 долара за барел в дългосрочен план.

Dow Jones – Дневна 

Индустриалният индекс започна консолидация, след като записа серия от рекордни стойности. Предвид развитието с данъчната реформа може известно време стойността на индекса да се запази под 23500. При ново покачване на индикатора CCI над сигналната линия 100 очакваме засилване на купувачите и пробив над тренд линията ще даде начало на нива възходящ импулс.

Коментари: 0