Петролът е силен заради очакваното по-слабо предлагане през 2017 г.

Теглене на печалби временно спира растежа на долара

Петролът е силен заради очакваното по-слабо предлагане през 2017 г.

Доларът поевтиня днес по време на азиатската сесия, тъй като някои инвеститори теглеха печалби след покачването му миналата седмица до 14-годишен връх. Зелените пари остават силно подкрепени заради очакванията за повишения на лихвите в САЩ през следващата година.

Прогнозите на Федералния резерв, оповестени в сряда, след широко очакваното повишение на лихвите, афишираха очаквания за 3 нови покачвания през 2017 г., което доведе до ръст на долара през последните дни.

Доларовият индекс, който измерва представянето на долара срещу 6 основни валути, е на 102.72 след покачване миналата седмица до 103.56. Еврото е на 1.0470 след 14-годишното дъно на 1.0364. Долар/йена е на 117.35 след 10 и половина месечния връх на 118.66.

Като цяло дилърите избягват да заемат нови позиции в края на годината и предпочитат да настроят дългите доларови позиции. През последната седмица те са останали почти без промяна и затвърждават тренда от 8 ноември, когато Доналд Тръмп беше избран за президент на САЩ. Този вот увеличи очакванията за по-голяма инфлация и по-големи инфраструктурни и фискални разходи.

В същото време късите позиции в йената нараснаха до най-високи нива след миналия декември. Оповестени днес търговски данни за Япония показаха очевидния ефект от по-слабата йена, тъй като спадът на експорта през ноември е по-малък. Той е 0.4% при очаквания за понижение от 2.0%.

Днес ЯЦБ започва двудневно заседание при което се очаква да не промени целите си за доходността на 10-годишните облигации, тъй като слабата йена помага на икономиката.

Докато повечето инвеститори затвориха счетоводните книги до края на годината, някои са с очаквания за по-волатилни движения при тънката търговия. В 5 случая през последните 9 години търговията е била спокойна през последните 2 седмици, но през 2008 г. и 2014 г. те са били най-волатилните за годината.

По-късно през деня електоралните колегии в САЩ се събират, за да изберат официално Доналд Тръмп за следващ президент на САЩ.

Петролът е силен заради очакваното по-слабо предлагане през 2017 г.

Петролът нарасна днес при очакванията за намалени доставки през 2017 г. след решението на ОПЕК и другите производители да намалят производството, за да подкрепят цената.

Фючърсите на сорта Брент са на 55.57 долара за барел, ръст от 36 цента или 0.7% спрямо последното затваряне. Американският лек суров петрол е нагоре с 43 цента или 0.8% на 52.33 долара за барел.

ОПЕК и другите производители начело с Русия оповестиха намаления от почти 1.8 млн. барела на ден в производството на петрол считано от януари 2017 г. в опит да увеличат цените и да намалят голямото производство, което надминава търсенето през последните 2 години.

Коментари: 0