Петролът поевтинява след нарастването на Covid-19 случаите

Анализаторите все по-трудно определят посоката на движение на цената на суровината

Петролът поевтинява след нарастването на Covid-19 случаите

Снимка: Unsplash

624 ~ 2 мин. четене

Цените на петрола паднаха в ранната азиатска сесия, тъй като оптимизмът за бързото възстановяване на търсенето на гориво избледня заради нарастването на новите случаи на Covid-19. Към това се прибавя и прогнозата за допълнително предлагане на пазара, което вероятно ще се случи, след като държавната петролна компания на Либия отбеляза напредък в преговорите за възобновяване на износа.

Фючърсите на западнотексаския сорт (WTI) паднаха s 0.6% и към 8.30 ч. се търгуваха за 41.7 долара за барел. Сорт Брент поевтиня с 0.5%, до 41.65 долара за барел.

Днешното падане идва след вчерашния оптимизъм, когато и двата сорта поскъпнаха с близо долар. Оптимизмът в понеделник се основаваше на силен ръст в продажбите на жилища в САЩ, което пък бе изтълкувано от инвеститорите като сигнал за бъдещо нарастване на глобалното търсене на гориво.

Но в същото време случаите на коронавирус продължават да нарастват в южните и югозападните щати на САЩ.

„Наистина е трудно да се каже, че търсенето е еднопосочна улица. Все още има много рискове и в двете посоки “, казва Вивек Дхар, анализатор в Централната банка на Австралия.

Днес се очакват новите данни за потреблението на нефт, които събира Американския петролен институт, а в сряда ще дойдат и официалните правителствени числа.

Предварително проучване на Reuters показа, че анализаторите очакват запасите от суров нефт в САЩ да паднат от рекордно високите si стойности миналата седмица, а запасите от бензин намаляват за трета поредна седмица.

От страна на предлагането инвеститорите наблюдават дали Либия, която може да произведе около 1% от глобалните доставки на петрол, е в състояние да възобнови износа, блокиран от януари на фона на гражданската война в страната.

Националната петролна корпорация на Либия (NOC) заяви в понеделник, че постига напредък в преговорите със съседните страни за премахване на блокадата.

Подкрепи Economic.bg