Петролът поскъпна заради възможно ограничение на добива

Засилват се очакванията за повишение на лихвите, заради добрите данни за производството в САЩ

Петролът поскъпна заради възможно ограничение на добива

Валутни пазари

Долар/йена падна вчера, след като достигна върха на облака при 111.30. Двойката извървя целия път надолу до дъното на облака Ичимоку. Най-вероятно и задействането на стоп ордери помогна за движението, след като предните седмици фондовете купуваха долара. В момента движението е доста силно и набира скорост, а първата сериозна подкрепа е на 108.

След по-добрия от очакваното резултат за БВП, австралийският долар продължи да расте, но не успя да се задържи и да затвори над 200-дневната пълзяща средна на 0.7246. Фактор за това може би беше спада на цената на желязната руда с 3.5%, която удари най-ниски стойности след 28 февруари.

Новозеландският долар също беше силен за втори пореден ден и се търгува на 50-дневната пълзяща средна, която е най-близката съпротива.

Проучване, показало увеличение на подкрепата във Великобритания за излизане от ЕС, доведе до спад на паунда срещу долара и слизане до 100-дневната пълзяща средна. Кросът евро/паунд скочи по подобен начин до 100-дневната пълзяща средна, която е силна съпротива.

Евро/долар продължи предпазливо да нараства и достигна нивата от 1.12.

Лихви

Кривата на доходността по облигациите се изравни с нива невиждани от края на 2007, тъй като по-силен резултат за производствения сектор в САЩ увеличи прогнозите за повишение на американските лихви през лятото.

Напрежението върху рисковите активи доведе до спад на 10-годишните английски облигации с 5.6 базови пункта до 1.371%.

Суровини

Натискът върху златото продължи заради удрянето на нови стоп ордери. Жълтият метал обаче се стабилизира в края на деня. Търговията на тези нива вероятно ще остане неспокойна, докато не се появят отново купувачи.

Големият спад на желязната руда доведе до понижение на цените в целия сектор на индустриалните метали. Медта отново приближава голямата подкрепа при 200 долара.

Петролът затвори около 49 долара за барел, когато делегати от ОПЕК обявиха, че картела ще обсъжда в четвъртък обратното връщане на тавани на производството.

Капиталови пазари

Смесени резултати за производствените сектори на Китай и еврозоната засилиха страховете за световната икономика и доведоха до намалено търсене на рискови активи. В САЩ обаче пазарът се представи по-добре и първоначално скочи, но завърши почти без промяна заради по-добрите от прогнозираното данни за производствения сектор. Бежовата книга на Федералния резерв показа затягащ се пазар на труда, но и нарастване на заплатите. Това обаче не вдъхнови купувачите и не доведе до рали на Уолстрийт.

Коментари: 0