Петролът поскъпва, но все още е напът към седмични загуби

Търговците опитват да понижат рисковете от евентуална ескалация на геополитическото напрежение през уикенда

Петролът поскъпва, но все още е напът към седмични загуби
Петролните фючърси се търгуват при повишени цени преди уикенда, но остават на път към големи седмични загуби. Очакваното общо поевтиняване се очаква заради страховете, че забавянето в растежа на световната икономика ще се отрази зле върху търсенето на петрол, обяснява Reuters. Тези страхове остават силни, въпреки че Саудитска Арабия обяви, че напълно е възстановила нефтения си износ след атаките с дронове по нейни съоръжения за преработка на суровината.

Към 8:50 ч. българско време фючърсите за международния бенчмарков сорт Брент се търгуваха с 0.49% (0.28 цента) поскъпване при цена от 57.99 долара за барел. Фючърсите за американския сорт West Texas Intermediate (WTI) пък се търгуваха с 0.55% (0.29 цента) поскъпване при цена от 52.74 долара за барел.

„В Азия вероятно ще се наблюдава известно повишение в покупките, тъй като търговците искат да понижат риска от загуби заради потенциални геополитически напрежения през уикенда, но сесията би трябвало да е спокойна, тъй като в Китай все още са празници“, коментира Джефри Холи, старши пазарен анализатор в компанията OANDA.

За една седмица фючърсите за Брент поевтиняха с 6.3%, което беше най-голямото седмично понижение в цената ми от месец юли насам. Също най-голямото от юли насам седмично поевтиняване се наблюдаваше и при фючърсите за WTI – 5.7%.

Слабите данните за ръста в сектора на услугите и на работните места в САЩ засилиха опасенията относно световното търсене на петрол и задълбочиха опасенията, че продължаващата търговска война между САЩ и Китай би могла да тласне световната икономика към рецесия.
Коментари: 0