Петролът продължава с доброто си представяне

Златото, среброто и платината също отбелязаха ръст

Петролът продължава с доброто си представяне

Валутен пазар

Еврото продължава с доброто си представяне спряма долара. Единната валута поскъпна с 0.2 на сто като се търгуваше на нива около 1.1020. В четвъртък предстои заседанието на Европейската централна банка, на което ще се види дали институцията ще прибегне до нови стимули.

USD/CAD се понижи с 0.5% и успя да затвори под 200-дневната плъзгаща се средна. Двойката се търгуваше на нива около 1.3290. Положително влияние върху представянето на канадската валута има петролът, който продължава със стабилното си представяне. Другите стокови валути също записаха добро представяне. Австралийският долар се повиши с малко над 0.8 на сто. При новозеландският долар покачването бе по-слабо и достигна 0.2%. Двойката NZD/USD се търгуваше на нива 0.6780.

Доларовият индекс, който показва изменението на щатската валута спрямо кошница от 6 основни валути се понижи с 0.25%, достигайки 97.07 пункта.

Лихви

Доходността по френските и германските облигации се понижи в очакване на предстоящото заседание на ЕЦБ в четвъртък, на което ще стане ясно дали централната банка ще предприеме въвеждането на нови стимули.

В същото време американските облигации се повишават на фона на добрите данни за заетостта в САЩ, което може да накара Фед да повиши лихвите.

Суровини

Златото поскъпна по време на вчерашната търговия с малко над 0.2 на сто, като се търгуваше на нива около 1268 долара за тройунция.

Среброто също приключи търговията на положителна територия. Благородният метал достигна 15.70 долара.

Платината се представи най-силно сред благородните метали след като нарасна с 1.9%. Металът се търгуваше на нива от 999.35 долара за тройунция, като по-рано през деня успя да пробие нивото от 1000 долара и достигна 1008.46.

Петролът продължава със силното си представяне, подкрепен от изказването на руския енергиен министър, който заяви, че срещата на основните страни производители на петрол ще се проведе между 20 март и 1 април. Черното злато успя да поскъпне с 4.6%, достигайки 37.80 долара. Сорт Брент пък успя да достигне 40 долара за барел за пръв път от декември 2015 г.

Капиталови пазари

Водещите индекси от двете страни на океана записаха смесени резултати. В Европа пазарите затвориха на червено. Най-лошо представяне направиха Euro Stoxx 50 и Dax, които се понижиха с 0.5%, следвани от FTSE 100 със спад от 0.3%.

В САЩ технологичният Nasdaq спадна с 0.2%. Dow Jones и S&P 500 приключиха търговията с повишения съответно от 0.4% и 0.1%.

Акциите на минните компании продължават с доброто си представяне. Ценните книжа на Rio Tinto се покачиха с 5%, а тези на BHP Billiton с 3.5%. South32 поскъпват с 8.7%, Anglo American с 6.1%, а Glencore с 6.7%.

Коментари: 0