Петролът започва седмицата с поевтиняване

Понижението на цените на фючърсите е предизвикано от поне два фактора

Петролът започва седмицата с поевтиняване
1332 ~ 1 мин. четене

Петролът започва седмицата с понижение на цените, след като най-големите световни производители на суровината отложиха срещата си, на която трябваше да обсъдят ограничаване на добива. Въпросното свиване можеше да понижи свръхпредлагането на нефт на световните пазари, където търсенето е значително ограничено заради коронавируса COVID-19.

Към 7:45 ч. българско време петролните фючърси за международния бенчмармарков сорт „Брент“ поевтиняха с около 1.8% до цена 33.51 долара за барел. Цената на фючърсите за американския лек суров петрол WTI пък се понижи по-значително – с 3.63% до 27.31 долара за барел. По-рано цената на фючърсите за WTI спадна до ниво 25.28 долара за барел.

Миналата седмица цените на петрола се повишиха, като цените на фючърсите за „Брент“ и WTI отчетоха рекордни седмични повишения, заради надеждите, че Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и външните ѝ партньори ще се споразумеят да ограничат добива на нефт в световен мащаб с поне 10 млн. барела на ден.

Същевременно Доналд Тръмп каза, че ако се наложи да подкрепи американския петролен сектор, той би могъл да наложи мита върху нефта, който САЩ внася. „Бих използвал мита, ако се налага. Не смятам, че ще ми се наложи“, каза американският президент по време на брифинг в Белия дом.

Подкрепи Economic.bg