Петролните работници в Норвегия прекратиха стачката си

Нефтените и газови компании в сраната се съгласиха на увеличение на заплатите и допълнителни социални придобивки за служителите си

Петролните работници в Норвегия прекратиха стачката си

Снимка: Wikimedia

608 ~ 2 мин. четене

Норвежките петролни компании сключиха сделка с представителите на профсъюзите, слагайки край на 10-дневна стачка. Протестът заплашваше да намали добива на нефт и газ в страната с близо 25% през следващата седмица, казаха преговарящи от всяка страна пред Reuters.

Вчера петролът сорт Брент, който се добива край брега на Норвегия, поевтиня с повече от 1% до 42.67 долара. Положителният ефект от преговорите вероятно ще бъде отчетен в понеделник.

Шест офшорни находища бяха затворени в понеделник, а седмичната блокада щеше да бъде последвана от ново 7-дневно затваряне, ако не беше постигната сделка. Негативният ефект от стачката, ако беше продължила до 14 октомври, щеше да достигне 966 000 барела петролен еквивалент, съобщиха от бранша.

„Имаме сделка, няма да има стачка“, заяви преговарящият Ян Ходнеланд от Норвежката асоциация за петрол и газ (NOG) след приключване на преговорите.

Профсъюзът Lederne потвърди новината. „Стачката приключи“, каза председателят му Аудун Ингварцен.

Петролните фирми и синдикалните служители се срещнаха в петък с назначен от държавата посредник, за да се опитат да прекратят стачката в най-големият производител на петрол и газ в Западна Европа.

Срещата в петък беше първата с държавния посредник от обявяването на стачката на 30 септември, въпреки че се провеждаха неформални разговори.

В рамките на сделката за заплащане на офшорните работници, Aker BP и Equinor се съгласиха да включат провизии за наземния персонал в своите сухопътни контролни зали, каза NOG, което беше ключово искане на Lederne.

Споразумението включва и ангажимент от страна на петролните компании да подпишат по-дългосрочно споразумение - до 1 април 2021 г., добави NOG.

Според Lederne заплатите също ще се увеличат, въпреки че това е в съответствие с това, което са получили други работници в бранша, каза синдикатът.

Нефтеното поле на Equinor’s Johan Sverdrup, най-голямото в Северно море с капацитет до 470 000 барела на ден, трябваше да бъде закрито на 14 октомври в резултат на стачката.

Норвежките петролни работници са сред най-добре платените в Европа, но печелят по-малко от тези в Австралия или Северна Америка, показва преглед на последните налични данни.

Подкрепи Economic.bg