Петролът докосна върха от 2018 г.

Очаква се ОПЕК+ да разхлаби още ограниченията за производство на фона на възстановяването на пътуванията

Петролът докосна върха от 2018 г.

Снимка: Unsplash

672 ~ 1 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Цените на петрола в понеделник удариха и след това се отдръпнаха от върховете, наблюдавани през октомври 2018 г., предава Reuters. Това се случва на фона на вперените погледи на инвеститорите в предстоящата среща на ОПЕК+ тази седмица и споровете на САЩ и Иран относно съживяването на ядрената сделка, забавяйки износа на ирански нефт.

Суровият петрол от сорт Брент за август поевтиня с 0.2% до 76.02 долара за барел около 6.00 ч. българско време. Лекият американски петрол WTI бе на ниво от 73.93 долара за барел – с 0.2% надолу.

Вече пет седмици цените на петрола са във възход, тъй като търсенето на гориво се възстанови от силния икономически растеж и възобновените пътувания през лятото. Междувременно световните доставки на суров петрол останаха стабилни, тъй като Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и техните съюзници поддържаха съкращения на производството.

Групата производители, известна като OPEC+ разхлабва рекордното ограничение на миналогодишното производство на петрол. На 1 юли организацията ще заседава отново и се очаква, че може да стигне до консенсус за допълнително облекчаване на доставките през август.

Възстановяването на търсенето изненада всички и ОПЕК трябва да реагира“, каза Хауи Лий, икономист в банката OCBC в Сингапур.Подкрепи Economic.bg