Петролът поевтиня от страх, че Иран ще наводни пазара

Спадът е факт въпреки доказателствата, че възстановяването на потреблението в САЩ набира скорост

Петролът поевтиня от страх, че Иран ще наводни пазара

Снимка: Unsplash

672 ~ 2 мин. четене
Автор: Economic.bg

Петролът поевтиня в четвъртък сутрин на фона на опасенията от наводняване на пазара с ирански барели, в случай че бъдат отменени санкциите срещу производителя от Персийския залив. Спадът е факт въпреки все повечето доказателства, че възстановяването на потреблението в САЩ набира скорост.

Така към 8:45 ч. българско време европейският петрол от сорт Брент поевтиня с 0.44% до 68.44 долара за барел, а лекият американски суров петрол – с 0.41% до 65.96 долара за барел. Това се случва, след като двата сорта скочиха с близо 7% през последните четири търговски сесии.

Възможността за отмяната на санкциите е тема на разговорите между Иран и световните сили във Виена, които обсъждат опциите за съживяване на ядреното споразумение. Търговците очакват подробности за преговорите.

Междувременно американските запаси от суров петрол и бензин са паднали миналата седмица, сочат правителствени данни, публикувани непосредствено преди началото на традиционния летен сезон на по-интензивно шофиране.

Пазарът все още не е сигурен как ще се развие въпросът с Иран“, посочи Даниел Хайнс, старши стратег по суровини в Australia and New Zealand Banking Group. „Перспективите остават положителни, като облекчаването на ограниченията може да стимулира пътуванията. Всеки допълнителен ирански петрол обаче може да направи голяма разлика.“

Министрите от Организацията на страните износителки на петрол и нейните съюзници (ОПЕК+) трябва да се срещнат на 1 юни, за да направят оценка на състоянието на пазара и производствената политика. Citigroup Inc. заяви, че предвид иранските преговори, групата може да се придържа към плановете за повишаване на производството отново следващия месец, но да преосмисли увеличението, предвидено за юли.

В САЩ дестилатните запаси – категория, която включва и дизел – спаднаха миналата седмица до най-ниското ниво от април 2020 г., според Администрацията за енергийна информация. Подвижната средноседмична доставка на бензин междувременно достигна 9 млн. барела на ден за първи път от март миналата година.

Коментари: 0