Pfizer и AstraZeneca са високоефективни срещу Delta варианта

Проучване доказа, че двете ваксини предпазват срещу новия щам, но трябва да са сложени и двете дози

Pfizer и AstraZeneca са високоефективни срещу Delta варианта

Снимка: БТА

2513 ~ 1 мин. четене
Автор: Economic.bg

Две дози от ваксините срещу COVID-19 на Pfizer и AstraZeneca са почти толкова ефективни срещу силно заразния Delta вариант, колкото и срещу доминиращия по-рано вариант Alpha. Това показва проучване, публикувано в авторитетното издание New England Journal of Medicine, цитирано от Reuters.

Длъжностни лица казват, че ваксините са високоефективни срещу варианта Delta, който сега е доминиращ в световен мащаб, въпреки че проучването потвърждава, че една доза от ваксините не е достатъчна за висока защита.

Проучването е установило, че две дози на Pfizer са 88% ефективни за предотвратяване на симптоматично заболяване от варианта Delta, в сравнение с 93.7% при варианта Alpha. Като цяло това са същите данни, които компаниите съобщиха по-рано, пише Reuters.

Две дози от ваксината AstraZeneca са 67% ефективни срещу варианта Delta, в сравнение с първоначално докладваните 60%. Те са 74.5% ефективни срещу варианта Alpha, в сравнение с първоначалната оценка за 66% ефективност.

Само незначителни разлики в ефективността на ваксината са забелязани при варианта Delta в сравнение с Alpha варианта след получаването на две дози ваксина“, пишат изследователите от Public Health England (PHE) в проучването.

Пълното проучване, публикувано в сряда, установява, че една доза от Pfizer е 36% ефективна, а една доза ваксина на AstraZeneca е около 30% ефективна.

„Нашата констатация за намалена ефективност след първата доза би подкрепила усилията за максимално усвояване на ваксина с две дози сред уязвимите групи в контекста на циркулацията на варианта Delta“, казват авторите на изследването.

Подкрепи Economic.bg