ЕЦБ пренастройва програмата си за стимули заради инфлацията

Лагард ще даде пресконференция днес, на която ще изпрати послания към инвеститорите на „обикновен английски“

ЕЦБ пренастройва програмата си за стимули заради инфлацията

Снимка: БТА

688 ~ 3 мин. четене
Автор: Economic.bg

Европейската централна банка (ЕЦБ) ще разкрие в четвъртък как нейната нова цел за инфлацията ще повлияе върху плановете за бъдеща парична политика. Длъжностните лица трябва да адаптират езика си относно лихвените проценти, покупките на активи и други инструменти спрямо актуализирана стратегия, договорена по-рано този месец. Сега целта на ЕЦБ за инфлацията е 2%, но призна, че временно може да се повиши.

Дискусията ще отвори пътя за критичен дебат през септември за това дали и как да се оттегли изкупуването на извънредни облигации, пише Bloomberg.

Фонът е възраждащата се икономика на еврозоната, която е изправена пред стръмно увеличение на цените, но също така и пред значителна несигурност. Нарастващите случаи на коронавирусни инфекции подтикват някои страни да затегнат отново ограниченията за пътуване, а въздействието на други бедствия, като опустошителните наводнения в Германия, все още е неизвестно. Представители на ЕЦБ казват, че инфлационният натиск ще отслабне и многократно предупреждават да не се отслабват стимулите твърде рано.

ЕЦБ ще обяви политиката си в 13:45 ч. днес, а президентът на банката Кристин Лагард ще даде виртуален брифинг за медиите 45 минути по-късно.

Политически насоки

Ключовите фрази на политиката, предстоящи за преразглеждане, включват залог за запазване на лихвените проценти на настоящите или по-ниски нива, докато инфлацията е „достатъчно близо до, но под 2%“, което е сегашната цел на ЕЦБ. Други разделителни линии са свързани с промените в лихвените проценти, като перспективите за по-старата програма за изкупуване на облигации, която трябва да надживее мерките за пандемична криза.

Длъжностните лица обявиха нова „симетрична“ цел за инфлация от 2% на 8 юли, признавайки възможността за временно превишаване, ако е необходим силен или постоянен политически отговор. Управителният съвет отхвърли промяната на съобщението си относно бъдещата политика по това време, но през последната седмица разгорещено обсъжда въпроса, твърдят служители, запознати с въпроса.

Докато новата стратегия на ЕЦБ се дължи на десетилетие на твърде ниска инфлация, в момента светът преживява по-висока инфлация, тъй като икономиките се отворят отново. Това оказва натиск върху централните банки по целия свят да преразгледат позицията си – и Федералният резерв, и Банката на Англия са виждали, че длъжностните лица се лутат по отношение на перспективата за оттегляне на подкрепата.

За разлика от това ЕЦБ настоява за стимулиране. Наскоро инфлацията в еврозоната се ускори до 2%, най-високото от 2018 г., но се очаква отново да се забави и да достигне средно едва 1.4% през 2023 г.

Кризисен преход

Резултатът от дискусията тази седмица относно вероятния път на лихвените проценти и изкупуването на облигации – известен като ориентировъчни насоки – ще положи основата за друго важно решение.

През септември, когато са налични новите икономически прогнози, се очаква ЕЦБ да хвърли светлина върху начина, по който планира да премахне извънредните покупки на облигации, които понастоящем трябва да действат до март 2022 г. Икономистите очакват закупуването да започне да се забавя през октомври и да завърши, както е планирано.

Програмата се изпълнява с ускорени темпове от март, когато служителите твърдяха, че строгите блокировки в региона и по-строгите условия за финансиране изискват допълнителна подкрепа. Тъй като възстановяването на Европа вече е на път, служителите сигнализираха, че е малко вероятно да разширят общия размер на кризисната си програма от сегашните 1.85 трлн. евро.

Обикновен английски

Докато основният фокус за инвеститорите и икономистите ще бъде върху промените в политическата декларация на Управителния съвет, пресконференцията на Лагард вероятно ще бъде по-интересна от обикновено. Събитието ще е първото, което ще отрази някои от комуникационните промени, договорени в прегледа на стратегията.

Лагард е обещала повече „обикновен английски“ във встъпителното си изявление, както Фед направи в собственото си ревю. Нейното предизвикателство ще бъде да използва по-опростен език, насочен към по-широка аудитория, като същевременно убеждава инвеститорите, че ЕЦБ е отдадена на целта си.

„Това ще бъде важна среща“, каза тя в скорошно интервю за Bloomberg. „Предвид постоянството, което трябва да демонстрираме, за да изпълним ангажимента си, бъдещите насоки със сигурност ще бъдат преразгледани.“

Подкрепи Economic.bg