Philips заделя 30 млн. евро да плати европейска глоба

Компанията също така е разследвана в Бразилия заради участие в картел

Philips заделя 30 млн. евро да плати европейска глоба

Снимка: Wikimedia

424 ~ 1 мин. четене
Philips обяви, че ще си задели 30 млн. евро, за да покрие потенциални глоби, които може да ѝ бъдат наложени във връзка с провеждано в момента разследване на Европейската комисия.

Средствата, заделени за евентуалната глоба, ще бъдат вписани и в резултатите на компанията за второто тримесечие на годината, които ще бъдат обявени на 23 юли.

ЕК разследва холандския технологичен производител за фиксиране на цените в интернет на някои от своите продукти. Европейската институция проверява извършено ли е такова ценово фиксиране на потребителска електроника и на малки домакински уреди в периода ноември 2011-ноември 2013 г.

В сряда полиция пък е претърсила офисите на Philips в Бразилия и е задържала двама души, свързани с холандската фирма. Действията на правоохранителните органи са били по разследване за схема за измама с обществени здравни услуги.

Разследващите подозират, че десетки компании, сред които и Philips, са сформирали картел, за да спечелят договори за доставка на медицинско оборудване на бразилския Национален институт по травматология и ортопедия, както и на здравната служба в Рио де Жанейро.
Подкрепи Economic.bg