ПИБ предоставя „кредитна ваканция“ на своите клиенти

Това е първата финансова институция, която предприема подобни мерки в подкрепа на домакинствата и малкия бизнес

ПИБ предоставя „кредитна ваканция“ на своите клиенти

Снимка: ПИБ

32452 ~ 2 мин. четене

Първа инвестиционна банка ще даде възможност на всички свои клиенти да отложат плащанията по кредитите си, ако те самите или техният бизнес са засегнати по някакъв начин от ситуацията с коронавируса (COVID-19).Това е първата финансова институция, която обявява подобна мярка в подкрепа на домакинствата и предприятията, изпитващи временни затруднения.

Предоставената от банката възможност обхваща потребителски, ипотечни и жилищни кредити, както и кредитите за микро фирми, малки и средни предприятия, корпоративно кредитиране, включително и вноските по кредитни и бизнес кредитни карти.

Припомняме, че правителството в Италия въведе данъчна и лихвена ваканция в подкрепа на домакинствата и малките и средни предприятия, засегнати от коронавируса и мерките срещу заразата. Днес парламентът предприе спешни законодателни промени, които обаче са насочени основно към повишаване на санкциите срещу хората, които нарушава карантината си – те вече ще бъдат глобявани с големи суми и дори са заплашени от затвор.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова коментира пред БНТ, че управляващите трябва да предприемат мерки подобни на тези в Италия, за да се смекчи предстоящия икономически удар. Тя поиска властта да промени законите така, че плащането на лихвите да се отложи до преминаване на кризата, а частните съдебни изпълнители да спрат да събират неплатени задължения от физическите лица и фирмите.

Първа инвестиционна банка дава възможност на своите кредитополучатели да поискат и увеличение по лимитите на кредитните си карти, както и по-дълги гъвкави погасителни планове, докато имат нужда от подобно съдействие.

Клиентите ще могат да поискат вноските им по кредитите да бъдат отложени чрез обаждане по телефон към своя кредитен консултант или към контакт центъра на банката.

„Надяваме се, че нашето предложение ще помогне на клиенти и цели сектори, които по някакъв начин вече са или ще бъдат засегнати от по-ниски приходи заради разпространението на коронавируса в целия свят. То е насочено и към потенциалните заплахи, които всеки семеен бизнес в България може да понесе. Приканваме всички наши клиенти максимално да използват мобилното приложение MyFibank. При необходимост да се свързват с контакт центъра на банката и да плащат безконтактно в търговските обекти, като част от своите лични мерки за защита срещу разпространението на вируса“, коментира Никола Бакалов, изпълнителен директор и член на УС на ПИБ.

Коментари: 0