ПИБ ще е най-строго надзираваната банка в България

Банката сама е поискала по-кратък срок за връщане на ликвидната подкрепа, подчертава икономистът в профила си във Facebook

Владимир Каролев:

ПИБ ще е най-строго надзираваната банка в България
3671 ~ 2 мин. четене
Автор: Стилиян Гребеничарски

„Първа инвестиционна банка ще бъде най-строго контролираната и надзиравана банка в България“, пише в профила си във Фейсбук икономистът Владимир Каролев. Коментарът си той прави по повод приключилите през изминалата седмица съгласувателни дейности между Европейската комисия (ЕК), Министерство на Финансите и ПИБ по уточняване плана за възстановяване на ликвидността, дадена на банката в края на юни.

„Както всички виждаме, новият и старият кабинет са с по един крак във и извън властта, така че не съм сигурен дали от Министерство на Финансите ще успеят да обяснят точно какво се случва“, пише Каролев и посочва в шест етапа развитието на ситуацията предоставянето на ликвидна помощ за институцията. А ето и гледната точка на икономиста:

„1. ПИБ е била одитирана от посочен от ЕК международен консултант и след като се е доказало, че няма капиталов проблем, а стресът е плод на паника на вложители резултат на външна (и вероятно криминална) атака, Европейската Комисия одобрява по искане на българската държава ликвидна подкрепа.

2. ПИБ я получава в размер от 1.2 милиарда лева на 30 юни (понеделник, когато и тегленията спират), след като сама преминава през кризата до предходния петък (27 юни) и изплаща почти 1 милиард лева със собствени средства.

3. Стандартната д практика, приета от ЕК, е ликвидна подкрепата да се връща за срок от 3-5 години. В този случай, поради факта, че банката няма вътрешни капиталово проблеми, управлението на ПИБ само е пожелало по-кратък срок.

4. БНБ, Министерство на финансите, ПИБ и Европейската Комисия (която има последната дума) са решили срокът да бъде 18 месеца, като 300 милиона се върнат още този месец (ноември).

5. Планът е предаден в окончателен вариант на Европейската Комисия и се чака административното одобрение на новата комисарка Маргарета Вестагер

6. През тези 18 месеца, в ПИБ ще работи европейски надзорник, който ще следи почти всички дейности на банката. Практически, ПИБ влиза в Европейския банков надзор много преди България и ще бъде най-строго контролираната и надзиравана банка в България.“

Това са фактите, които очаквам Министерство на Финансите да публикува (някъде) идните дни (разбира се, тези по точка 1 и 2 вече бяха изнесени официално от министър Порожанов). Всички други интерпретации са неверни спекулации и моля не им се връзвайте“, завършва Владимир Каролев. Той бе сред редицата икономисти и финансисти, които с активната си гражданска позиция в края на юни, допринесоха за успокояване на зараждащата се банкова паника. Три месеца по-късно темпът на нарастване на депозитите в банковата система възвърна обичайните си нива преди юни.


Изберете компанията, осигуряваща най-добър "Старт в кариерата"

Подкрепи Economic.bg